Camilla Läckbergs må bra-cocktail!

Förälskad, snygg och harmonisk. Så har hon det, Sveriges bäst säljande författare. amelia har vaskat fram ingredienserna till Camilla Läckergs lycka.

1. Må bra-måste: Hälsan

- Min viktkamp är över!

Camilla har de senaste åren gått ner nästan 20 kg i vikt, inte enbart för att gilla sin spegelbild bättre, utan också för att må bra.

– Hälsan är jätteviktig för mig. Jag har ingen naturligt hög energinivå, utan är mer av en sengångare, så jag måste äta och leva bra för att orka med mitt eget liv, säger Camilla.

När och hur insåg du detta?

– För ungefär sex år sedan var jag ständigt smådeppig, trött, orkeslös och överviktig. Jag hade pendlat mycket i vikt och testat alla möjliga dieter som ”sex ägg om dagen”, ananasdieten och flygvärdinnedieten, men inget fungerade i längden, och jag började misströsta och fråga mig om mitt liv skulle vara en enda lång viktkamp. Men så började jag läsa på i ämnet och insåg att humöret hänger ihop med kosten och vikten. Då började jag med GI och gick ner 17 kg på 1,5 år. Jag blev gladare och piggare och det var en enormt skön känsla att se sig själv i spegeln utan att hjärtat sjönk ner i magen. Det gav styrka att fortsätta!

Ja, för läser man din blogg är du fortfarande kostfokuserad. Varför? Är du rädd för att lägga på dig igen?

– Nja, mest är det för att kosten ger energi och håller mitt sockerberoende i schack. När jag började med GI gjorde jag en cold turkey, det vill säga slutade tvärt med allt socker. Oj, så dåligt jag mådde, vilket fick mig att inse vilken kraftig inverkan socker har på mig. Efter två veckor var jag av med beroendet.

Får du kämpa för att hålla vikten? 

– Nej, det kan hända att jag går upp ett kilo eller två kring jul eller på semestern, för då unnar jag mig. När jag kommer hem återgår jag till vanliga rutiner.

Hur äter du? 

– Jag kör en blandning av GI (mat med lågt glykemiskt index, som ger en lägre blodsockernivå under längre tid) och LCHF (som är lite kolhydrater och mycket fett). Jag äter mycket protein, grönsaker, feta såser, ostar och nötter. Fettet får mig att för första gången i livet bli naturligt mätt. Tidigare skrapade jag tallriken ren och flämtade ändå efter mer. Idag kan jag lägga ner besticken även om allt inte är uppätet. Om jag tränar brukar jag lägga till lite kolhydrater i form av råris eller fullkornsprodukter, men aldrig potatis eller vitt bröd.

Tränar du också för att hålla dig så där fit? 

– Jag försöker. I våras körde jag med en personlig tränare två gånger i veckan. Men över sommaren lade jag av och hösten gick bort på grund av mycket jobb … På semestern sprang jag på löpband en timme om dagen, men väl hemma blev vi sjuka. Ni hör ju; det finns inga magrutor under tröjan! ?

2. Må bra-måste: Tänket

- Jag har jobbat för självkänslan

-  Att hitta sig själv och rätt plats i livet tar sin lilla tid. Några inre och yttre lappkast har Camilla fått göra.

– Min självkänsla har inte alltid varit på topp. Jag har fått jobba på att hitta den inre balansen. Det är först på senare år som jag har bottnat i mig själv.

Vari grundade sig den dåliga självkänslan? 

– Jag har varit en prestationsprinsessa, en duktig flicka, som gick ut skolan med 5,0. Jag tror det började när jag hoppade över tredje klass för att jag låg så långt framme i skolarbetet. Jag fick starkt självförtroende, men självkänslan halkade efter. Sedan fortsatte jag på inslaget spår och var duktig i relation till vänner, på jobbet, som mamma …

När och hur vände det för dig? 

– För mig var karriärbytet från civilekonom till författare helt avgörande. Visst var jag duktig och omtyckt på mitt jobb, men själv mådde jag sjukt dåligt och våndades varje helg inför nästa vecka. Det var min förra man som såg mönstret och peppade mig att uppfylla min dröm. Första boken skrev jag när jag jobbade heltid, på kvällar och nätter, de två nästföljande när jag var gravid och mammaledig – men trots det tuffa livet blev jag gladare inombords. Jag kan bli förbannad när folk säger att jag gjorde succé över en natt, eller att jag har haft sådan tur. Jag har jobbat hårt i tio år för mina framgångar och intjänade slantar. Men att jobba hårt är inte så farligt när man har roligt, det är mitt tips.

Hitta dina egna mål!

Värna om dig och ditt. Detta kräver att du lär dig att säga nej ibland.

Vänd inte ut och in på dig själv för att få allas gillande. Det är okej om någon inte gillar dig, lämna det därhän. Just ni två måste inte hänga.

Våga hoppa ibland. Byta karriärbana, ort, partner etc för att må bra.

There is no such thing as a free lunch, du får inget gratis, utan måste vara villig att jobba för det liv som passar dig. Men vet du, även svett och tårar kan göra dig till en nöjdare person!

Hitta motiverande mål. Att jobba utan mål kan verkligen sänka en, men att jobba mot ett mål och uppnå det är fantastiskt! Målet måste inte vara att byta jobb, det kan lika väl handla om att du vill jobba extra för att ha råd med Greklandssemestern.

3. Må bra-måste: Kärleken

Foto: IBL Bildbyrå

- Martin har gjort mig till en lyckligare kvinna!

- Fantastiskt förälskad i sin man Martin Melin, som Camilla gifte sig med i augusti förra året. Men för att leva ihop krävs mer än passion har de upptäckt.

– Martin har gjort mig till en lyckligare kvinna. Inte så att jag måste ha en man för att må bra, jag hade det bra under mitt singelår också, men det är klart att vår kärlek och vänskap stärker insidan, säger Camilla.

Hur träffades ni? 

– Jag kontaktade honom via mejl när jag gjorde research till en bok, för jag hade lite polisfrågor, fast det var en ganska torr och saklig kontakt. Men sedan när han skulle skilja sig kom det frågor av mer privat karaktär; han undrade hur jag hade gjort med barnen och sådant. Jag sa att vi tar det över en lunch – och då sa det pang. Oj, så kär jag blev i honom.

Är han ditt livs kärlek? 

– Ja, nu, men hade vi träffats när jag var 20 tror jag inte att det blivit vi.

Så varför hittade ni varandra nu? Har det att göra med din skilsmässa? 

– Ja, vid en skilsmässa lär man sig mycket om sig själv och vad som är viktigt i livet. Jag tror att det är värdefullt att vi båda har gått igenom den krisen. Vi har gått sönder och blivit hoplimmade igen. Och jag gillar saker med patina, lite kantstötta grejer, så en frånskild småbarnspappa 40+ passar mig perfekt, skrattar Camilla och fortsätter:

– Vi vet också att bara för att det är rosenrött just nu kan man inte ta kärleken för given. Man måste jobba på den.

Du berättar ofta om hur himla härligt ni har det och hur förälskad du är. Blir inte folk provocerade?

– Jo, fast jag tror att det hade varit ännu mer provocerande om jag hade gnällt. Helt ärligt är jag lyckligt lottad med ett liv och en relation som många drömmer om.

i det allra flesta fall handlar det om att prioritera bort den där nya bilen eller semesterresan i ett år.

Är jämställdhet viktig för din må bra-balans? 

– Absolut! Fast för mig är jämställdhet en icke-fråga, en självklarhet. Jag vägrar fundera i andra banor. Varför ska jag göra mer jobb än min man hemma?

Så hur millimeterrättvisa är ni? 

– Inte alls. Om jag sitter hemma och jobbar en period så har jag inga problem att slänga in några fler maskiner tvätt. Å andra sidan ser jag det som en självklarhet att jag får vara bortrest och att han då tar hela lasset. Vi är jämställda över tid, den nykterheten måste man ha.

4. Må bra-måste: Mammarollen

- Charlie har knytit ihop familjen

- Det var när Camilla insåg att hon inte behövde vara perfekt som hon hittade hem i sin mammaroll.

Hur är du som mamma? 

– Knasig och pinsam, säger mina barn.

Att få barn är ju det härligaste som finns – och det jobbigaste. Hur gör du för att hitta balansen?

– Vi har regler och rutiner, vilka hänger tätt ihop med min må bra-känsla. Barnen vet vad som gäller och jag kan inte minnas när jag höjde rösten åt dem sist. Barnen ska alltid sova klockan åtta, även lille Charlie, vilket gör att vi slipper diskutera läggtid. Och jag skulle inte palla om de var uppe till klockan tio varenda kväll, vi behöver vuxentid också.

Det finns många ”så ska en mamma vara och göra-krav”.

– De bitarna behöver jag inte bry mig så mycket om. Folk tycker ändå jag är excentrisk i och med mitt jobb. Däremot har jag problem att komma ihåg saker som när barnen ska ha med gympakläder och skridskor, vilket jag tror har att göra med varannanveckaslivet. Det har exempelvis hänt att sonen kommit till skolan utan matsäck, då får jag skäll och skäms. Som tur är har jag en väninna som nu messar mig när det är skridskodags. Och barnen börjar bli så stora att de har lite koll själva.

Två börjar bli större, men ni skaffade ett tredje barn just när du började komma ur de riktiga småbarnsåren. 

– Ja, jag som var färdig efter två kan ibland titta på Charlie med häpnad! Men jag och Martin kände starkt att vi ville ha barnupplevelsen ihop, och med facit i hand knöt det ihop familjen på ett fantastiskt sätt. Vi hade laddat för svartsjuka och allt, men Charlie är familjens lille prins. Solen går upp med honom.

Och nu har han blivit barnbokshjälte. 

– Ja, som gammal marknadsförare tänkte jag att jag måste göra en ”schysst produktlansering” av Charlie, så jag började berätta historier om super-Charlie och alla spännande äventyr han var ute på om nätterna. Barnen och deras kompisar älskade historierna – och till slut kände jag att – vänta, jag har faktiskt en barnbok här. ?

Lägg barnen i tid.

Regler och rutiner är a och o. När alla vet vad som gäller undviker man mycket tjafs.

Ha en läggtid som gör att du får lite vuxentid varje kväll.

Bry dig inte i vad man ”ska” göra. Orkar du inte fixa egna köttbullar, så stek upp färdiga. Det får vara lite överlevnad i ett par år.

Gör allt med måtta. Jag städar exempelvis med måtta och tröstar mig med att lite skit i hörnen ibland är bra mot allergier.

Släpp in pappan för barnens skull, och för att avlasta för dig själv.

5. Må bra-måste: Den sociala biten

- Glamma till det ibland

- Bor du i joggingbyxor för det mesta, då kan en cocktailklänning göra under för självkänslan!

– Här brister jag, samtidigt som den sociala biten är superviktig, så jag jobbar på det.

Varför är denna bit så viktig för att du ska må bra?

– Jag lever ofta ett liv i joggingkläder och foppatofflor, osminkad och med håret i tofs. Då är det skitroligt att få sätta på sig en cocktailklänning, sminka upp sig, gå på Bindefeld-fest och dricka champagne. Vilken mamma vill inte vara glammig ibland?

Varför säger du att du brister här? 

– Jag försummar mina vänner i perioder. Nu exempelvis har jag haft extremt mycket jobb. Jag har gjort en kokbok och en barnbok parallellt som jag skrivit min nya deckare. I det läget får mina vänner stryka på foten.

Så hur gör du för att ändå få till det? 

– Jag är en messdrottning, som håller kontakt med mina kompisar via sms. Och så fort det finns tid brukar jag samla en massa tjejkompisar på lunch eller middag.