Blåskatarr

Blåskatarr är något som de flesta kvinnor (och vissa män) drabbas av lite då och då. Men hur farligt är det egentligen? Och kan det smitta?

Hur vet jag att jag har fått just blåskatarr?
Svar:
Du behöver gå på toaletten oftare, och det gör ont och svider när du kissar. Vissa får också grumlig och illaluktande urin, smärtor över blygdbenet och en känsla av att inte kunna tömma blåsan ordentligt. Barn under 5 år har ofta mindre konkreta symptom som slöhet, irritabilitet, nedsatt aptit och kräkningar.

Varför får man blåskatarr?
Svar:
Infektionen orsakas av bakterier som tränger in i urinröret och vidare upp i urinblåsan. Att bakterierna kommer dit kan bland annat bero på felaktiga toalettvanor (torka alltid framifrån och dra bakåt för att undvika att föra bakterier från tarmen till urinröret!), medfödda missbildningar i urinvägarna och graviditet.

Smittar det?
Svar:
Nej, eftersom infektionen orsakas av bakterier som man själv bär på är det inte smittsamt mellan olika personer. Blåskatarr är dessutom ofarligt.

Hur behandlar man blåskatarr?
Svar:
Standardbehandlingen är en penicillinkur, men tillfälliga lindriga besvär behöver inte behandlas  utan ”drickas” bort genom att dricka så mycket att blåsan spolas igenom ordentligt. Men kom ihåg att könssjukdomen klamydia kan ge likadana symptom, och det bästa är alltid att gå till din vårdcentral. Infektioner hos barn ska alltid behandlas.

Går det att förebygga?
Svar:
En liten grupp kvinnor får ofta katarr efter samlag. Ett tips är att försöka kissa efter varje samlag för att sköjla ut de bakterier som eventuellt kommit in. Det är också viktigt att försöka tömma blåsan fullständigt, så att inget urin finns kvar när du har kissat. Ett knep är att sätta sig omvänt på toalettstolen så att man tittar in i väggen. Den ställningen är bättre än den vanliga om man vill tömma blåsan helt. Kom ihåg att upprepade infektioner inte tyder på dålig hygien – tvärtom tvättar sig många kvinnor alldeles för ofta och slemhinnorna i underlivet blir uttorkade och mer mottagliga för bakterier.

NUVARANDE Blåskatarr
NÄSTA Hösnuva