Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sommar är högsäsong för alkohol – hur vet du om du dricker för mycket?

Att ta plats på en uteservering med en drink, ett glas rosé eller en kall öl. För många är sol och semester synonymt med alkohol. Men när går det gemytliga drickandet över i något ohälsosamt?

Värmen är äntligen här, och med den förändras våra vanor. Till jordgubbarna eller grillmiddagen – inget tillfälle tycks riktigt fulländat utan vinet, ölet eller drinken som ramar in sommaren. Plötsligt är det en daglig vana.

LÄS OCKSÅ: Därför blir vi sugna på rosévin när solen skiner

Enligt siffror från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning kan man tydligt se hur vårt intag av alkohol varierar över året. Vi dricker mer under sommaren samt i december.

Gränsen går vid 9 standardglas i veckan för en kvinna

Under sommarmånaderna dricker vi som mest och allra högst dryckesfrekvens är det i juli, då vi dricker 30 procent mer jämfört med årsgenomsnittet.

Detta är en lämplig mängd alkohol och detta är för mycket

Folkhälsomyndigheten har tagit fram riktlinjer för att undvika ett riskbruk av alkohol. Det vill säga när risken för fysiska, psykiska och sociala konsekvenser ökar. Den gränsen går vid 9 standardglas i veckan för en kvinna och 14 för en man. Det är också riskabelt att konsumera mycket alkohol vid ett och samma tillfälle. Gränsen går vid 4 glas eller fler för en kvinna och 5 eller f ler för en man. Men det beror också på vad du dricker. Ett standardglas innehåller 12 gram alkohol. Det finns i 50 cl folköl, 33 cl starköl, 12–15 cl vin och 4 cl sprit. En burk med 50 cl starköl 5 procent räknas som 1,5 glas.

– Många sjukdomar, både fysiska och psykiska, är kopplade till för hög alkoholkonsumtion. Nästan alla som dricker för mycket och drar ner, eller slutar, upplever att de blir piggare, gladare, får mycket mer gjort, sover bättre och får mindre ångest, säger Karin Hyland, överläkare på Mottagningen för alkohol och hälsa på Beroendecentrum Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Det dolda missbruket: "Jag gömde flaskor i hela huset."

Risker med för mycket alkohol

För den som intensivdricker, det vill säga dricker en stor mängd alkohol vid samma tillfälle, tillkommer också exempelvis risk för att råka ut för olyckor och våld eller få minnesluckor, ett tecken på att hjärnan är förgiftad och riskerar att ta skada.

Men det handlar också om i vilken takt vi dricker och hur vi mår vid tillfället, där faktorer som exempelvis mat och sömn spelar in.

– Vid 0,6 promille slutar alkohol hos de allra flesta att ge hjärnan de positiva belöningsämnen som gör oss avslappnade. Upp till den nivån mår de flesta ganska bra av alkohol, men sedan kommer de mer negativa effekterna, säger Karin Hyland.

Det är då man kan känna sig snurrig, illamående, säga saker man egentligen inte vill säga, bli högljudd och få sämre precision i rörelserna. De delar av hjärnan som styr beslutsfattande och långsiktigt konsekvenstänkande sätts lite ur spel.

Genom att börja reflektera över sin alkoholkonsumtion går det att göra en förändring relativt enkelt

Så kan du få hjälp med var gränsen går

De flesta känner själva var gränsen går, men behöver man lite hjälp finns till exempel Systembolagets app Promillekollen att ladda ner gratis. Den beräknar promillenivå utifrån faktorer som kön, längd och vikt – och i vilken takt du dricker.

– Om du till exempel går på ett bröllop och kommer upp i fyra glas under många timmar är det kanske inte så farligt. Men med två snabba glas vin på fastande mage stiger alkoholhalten snabbt.

Tänk på hur du dricker

Det gäller att hitta egna strategier för att dricka smartare. Om du exempelvis vet med dig att du lätt tappar kontrollen efter två glas vin och inte kan sluta festa, trots att du hade tänkt ta det lugnt, kan du försöka styra hur du dricker de första glasen.

Foto: webphotographeer

– Du kanske kan dricka långsammare, ett glas i timmen brukar vara en bra tumregel, eller skjuta upp det första glaset. Inte börja när du lagar middagen, utan vänta tills du har något i magen. Sedan kan du varva med alkoholfria alternativ.

Att kunna njuta av en liten mängd alkohol kan för många människor vara en positiv upplevelse, men man ska vara medveten om att även lite alkohol ökar stressnivån i kroppen, vilket kan påverka sådant som sömn och ångest. En annan anledning att låta kroppen återhämta sig mellan varven är att undvika att utveckla en hög tolerans.

– Om man vänjer kroppen vid att det kommer alkohol varje dag får man så småningom inte samma påverkan när alkoholen når hjärnan. Det gör att det är lätt hänt att man successivt dricker lite mer för att få den effekt man vill ha, säger Karin Hyland.

Lär känna varningssignalerna

I Sverige dricker omkring en miljon människor över 15 år på ett riskabelt sätt, och det man framför allt riskerar är sin hälsa. Men det finns också mycket annat i livet som blir lidande, som träning och att man börjar åsidosätta sina relationer.

Men hur vet man då när det är dags för en förändring? 

Du dricker mer än du hade planerat.

Tänker mycket på alkohol.

Söker dig till sammanhang med alkohol.

Gör mindre saker ihop med vänner och familj.

Du tål också mer, och trots att mängden alkohol påverkar dig negativt kan du inte dra ner.

Om du känner att alkoholen har fått en negativ roll i ditt liv kan du börja med att kartlägga hur mycket du dricker.

– Sedan funderar du på hur mycket du vill dricka och sätter upp mål för att nå dit. Du kanske gör en ”omstart” och är utan alkohol i några veckor för att sedan börja om med de nya vanorna. Bara att man börjar reflektera över sin alkoholkonsumtion brukar betyda att de flesta faktiskt kan göra en förändring relativt enkelt, säger Karin Hyland.

Av: Frida Anter Foto: iStock

LÄS OCKSÅ: Är du orolig för ditt drickande (eller någon annans)? Här kan du få hjälp och stöd