Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skippa sockret – orka mer!

Åker både humöret och hungern bergochdalbana om du inte får din "sockerfix"? Klättrar vikten stadigt uppåt? Då kan det vara läge att ge kroppen en välbehövlig paus från sötsaker: Så här kickar du ut sockerberoendet och höjer humöret.

Har du också en älskare som är söt, ibland rentav sliskig, men ändå helt oemotståndlig? En sweet lover som tröstar och piggar upp dig när du är trött, men snart gör dig sugen på mer och ger dig yrsel efter tre, fyra timmar? Kanske har din omgivning försökt få dig att dumpa din älskare för att han ”inte är bra för dig”?

Kvinnor är av biologiska skäl mer sockersugna

Då kan det vara dags att göra slut med sockret.

Vi är många som har känt samma sak. Kvinnor är av biologiska skäl mer sockersugna än män; detta på grund av det kvinnliga könshormonet östrogen som ökar smaken för det söta, samtidigt som smaken för salt och fett minskar.

När socker och fett blandas domineras smaken av det söta, i alla fall i kvinnans mun. Det är därför många kvinnor (handuppräckning här!) är helt tokiga i kakor och choklad, som alltså är en blandning av fett och socker.

Människan har fem smaker på tungan: sött, salt, umami, surt och beskt. Sött är den enda av dessa smaker som stimulerar aptiten. Man kan med andra ord säga att om du äter något sött kommer du att vilja äta ännu mer sött om en stund.

Men kroppen behöver inte socker överhuvudtaget. Den kan på egen hand producera druvsocker (glukos) av andra kolhydrater. Vi får även i oss naturligt socker från frukt, rotsaker, grönsaker och mjölk. Det som är farligt är det tillsatta sockret, som finns exempelvis i godis eller bullar. Dolt socker gömmer sig dessutom i f ler livsmedel än de uppenbart söta, till exempel kaviar, ketchup och messmör.

Therese Ljungkvist är kostvetare och auktoriserad hälsoprofilsbedömare, och hon anser att vårt intag av socker har med normer att göra. Att mycket sitter i traditioner och vanebeteenden.

– Idén om lördagsgodiset sitter i sedan vi var små. Många tror också att man måste tacka ja till allt sött som erbjuds, att det är oförskämt att säga nej när någon har bakat kanelbullar.

Men alla lightläsker med ”noll kalorier” då?

– Även om sötningsmedel ses som ett bättre val än socker sett till vår hälsa, så påverkar de vårt sötsug och triggar samma belöningssystem i våra kroppar. För att bli kvitt sockersuget bör du undvika även dessa i största möjliga mån, säger Therese.

Så hur lång tid tar det att bryta onyttiga mönster? Den brittiska psykologiforskaren Philippa Lally har i en tolvveckorsstudie med 96 personer kommit fram till genomsnittstiden för att bryta en vana och skapa en ny: 66 dagar. Det tar alltså nio och en halv vecka att få vanan att sätta sig och kännas som en naturlig del av din vardag.

Är det en utmaning du kan anta? Hur sockerfri vill du bli?

Kanske kan det vara bra att först och främst fokusera på att få till ett lite sundare intag, menar Therese.

– Att tro att man ska skippa socker för resten av livet kan kännas både orealistiskt och tråkigt.

Sötsaker finns runt omkring oss hela tiden, och även om de inte bidrar med något gott för vår fysiska hälsa så kan de faktiskt bidra med något positivt för själen, säger Therese.

– Så fokusera på att plocka bort det onödiga sockret, som vi knappt vet om att vi får i oss, och allt slentrianätande som vi ändå knappt uppskattar.

 

Läs också:

Alltid trött? Det kan vara hypotyreos – allt om symtom och behandling

Nathalie slutade med socker– "Jag tappade 17 kilo och fick ny energi

Allt socker är inte farligt för kroppen – amelias guide ger dig fakta