Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så gör du för att lyckas med nya diet-vanor

Dags för nya vanor? Ett nyårslöfte om en sundare mathållning? Här är våra tips för hur du får det att funka hela vägen.

• Dags för en ny vana: Ät den största mängden mat på morgonen, lite lagom till lunch och mindre på kvällen. Då får du energi, när du behöver den mest; till dagen. 

Börja måltiden med att dricka ett glas vatten, så undviker du att äta för mycket. 

Räkna inte kalorier, utan ät dig mätt på tre mål mat och eventuellt något mellanmål om dagen. Försök att inte överäta, utan sluta när du är mätt. 

Ta gärna en multivitamintablett, eftersom du inte äter frukt under rivstarten! 

Drick vatten till maten. Undvik juice, läsk, alkohol och mjölk, eftersom de innehåller relativt mycket kolhydrater. 

Kaffe och te går bra att dricka. Innehåller koffein, som gör dig piggare och ökar fettförbränningen i flera timmar. 

Lågintensiv träning ger bäst fettförbränning, samtidigt som det drastiskt minskade intaget av kolhydrater kan göra dig lite trött. Så satsa på raska promenader, cykling, simning eller lite lätt jogging under rivstarten. 

Tänk på att: 

…du kan känna dig trött och seg första veckan. Det tar nämligen längre tid för kroppen att använda sig av inlagrat fett som energi än snabba kolhydrater. Så slarva inte med mellanmålen! 

Rivstarta en GI-diet så här:

Ät det här: 

Protein som kött, fisk, fågel, skaldjur och ägg. 

Fett; en blandning mellan mättat och omättat. Håll dig till naturliga fetter, som finns i exempelvis nötter, avokado, olja, pesto, gräddfil, yoghurt, grädde. 

Alla grönsaker. Matiga alternativ som bladgrönsaker, squash, aubergine, blomkål, broccoli. En liten mängd råa rotfrukter, som morötter, går också bra.

Undvik det här:

De fyra sädesslagen vete, korn, råg och havre. 

Potatis och kokta rotfrukter. 

Linser, bönor och ris. 

Alla former av socker. Gäller även fruktos som det finns mycket av i frukter som banan, vindruvor, mango och ananas. 

Lightprodukter och härdade fetter.