Pigmentfläckar (eller hyperpigmentering som det också kallas) kan dyka upp av olika orsaker, och framför allt i ansiktet. Vi har tagit reda på varför och vad man kan göra åt pigmentförändringar.  

Pigmentfläckar – stor guide till behandling, listan på metoderna som fungerar och tips om krämer

Solen gör oss vackert gyllenbruna men kan också ge solskador. Då klumpar hudens melanin ihop sig och bildar mörka pigmentfläckar. Värst utsatt är områdena i ansiktet, på kinderna, överläppen och i pannan. Men även hals, dekolletage och handrygg är områden där de mörka fläckarna brukar bli extra tydliga.

– Hyperpigmentering (som fläckarna kallas) kan ha olika bakomliggande orsaker. De som uppkommit av överdrivet solande är oftast lättare att åtgärda, medan hormonellt betingade fläckar sitter djupare, säger Anne Wetter, hudläkare på Diagnostiskt Centrum Hud i Stockholm.

Kickstarta hösten med amelias träningsresa till Mallorca 15–22 september 2017!

Varför får man pigmentfläckar?

De flesta pigmentförändringarna beror på oförsiktigt solande. Åven hormonförändringar, till exempel i samband med graviditet, och vissa mediciner och p-piller kan ge pigmentfläckar. Även åldrande och arvsanlag spelar roll.

Så förebygger du pigmentfläckar

När det gäller pigmentfläckar orsakade av solljus, går det att skydda sig.

 • Vistas så lite som möjligt i starkt solljus.
 • Undvik solen helt när den är som starkast (mellan kl 11 och 15) under sommarhalvåret.
 • Använd alltid solskyddsfaktor, även på hösten och vintern.
 • Glöm inte att smörja solskydd på hals, dekolletage och handrygg.
 • Sola inte i solarium.

Låt en läkare titta på dina pigmentfläckar

Att bli kvitt en pigmentfläckar är svårt. Har du väl fått mörka fläckar tar det tid att få en jämn hudton. Det räcker inte alltid med en blekande kräm.

– Det är viktigt att man får en ordentlig bedömning av hudläkare för en riktad behandling. Då först vet man vilken typ av pigmentfläckar det handlar om. Oftast krävs en kombinationsterapi där receptbelagd formula av hydrokinon* ingår tillsammans med kemisk peeling och/eller laserbehandlingar.

– Hydrokinon har en bevisat blekande effekt. Men hydrokinonbaserade krämer är receptbelagda och får endast användas under en begränsad tid, säger Anne Wetter.

Så fungerar krämer mot pigmentfläckar

Krämer från vanliga butiker eller skönhetssalonger är milda och säkra att använda. Vissa hämmar melaninproduktionen så att nya fläckar inte bildas så lätt. Andra verkar genom att exfoliera, det vill säga lösa upp det yttersta hudlagret, och öka cellförnyelsen. När det hela tiden bildas nya, fräscha celler försvinner de mörka fläckarna och både hudton och hudstruktur blir allt jämnare. Om du inte solar, vill säga. Har du väl fått en pigmentfläck så lurar den under huden. Det räcker med några minuter utan solskydd så är fläcken där igen.

Att bekämpa pigmentfläckar tar tid – du kan inte bli av med dem över en natt, inte ens på en månad. Men med tålamod, envishet och antipigmenterings-produkter som passar just din hud kan du se få en fläckfri hud i framtiden.

Guide till fem olika pigmentfläckar

1. Melasma 

Kallas också ”cloasma”. Syns som mörka skiftningar i ansiktet och blir tydligare om du solar. Orsakas av hormoner, kan drabba gravida och de som äter vissa p-piller (de som innehåller både östrogen och progesteron). Är svårbehandlade.

2. Lentigo

Kallas också ”åldersfläckar” men kan dyka upp i 30–40-årsåldern. Är delvis ärftligt betingade.

3. Efterinflammatorisk pigmentering 

 Mörka ärrbildningar som bildas när huden läker efter akne eller hudeksem. Kan även uppstå om du solar med parfym på huden.

4. Fräknar

Är genetiskt betingade och kan öka eller minska med åldern.

5. Solskador

Flammiga, inte så mörka fläckar på solexponerade områden som ansikte, händer och dekolletage. Beror på för mycket solande. 

6. Hyperpigmentering 

 Den bruna färg huden får av att utsättas för sol. Även jämn brun färg över hela kroppen är en form av hyperpigmentering.

3 sätt att behandla pigmentfläckar

1. Kurbehandling

 Hudterapeuter arbetar med betydligt starkare produkter än de du kan använda hemma. Börja med en kur, och använd sedan produkter som rekommenderas för dig. Märken som erbjuder utjämnande behandlingar är bland annat: Nimue, Priori, Dermalogica, Bioline och Exuviance.

2. Ljusbehandling

 Utförs av hudläkare eller specialutbildad hudterapeut och fungerar bäst på ytliga fläckar. För hormonella pigmenteringar kan behandligen kompletteras med kemisk peeling. Efter en ljusbehandling behöver du använda krämer med hög solskyddsfaktor året om.

3. Kemisk peeling

 Djupt sittande pigmentfläckar är svårbehandlade, men kemisk peeling kan ge resultat. Då används en stark lösning för att ta bort skadad hud. Efter en behandlig är ansiktet rött, känsligt och fjällar kraftigt. Undvik solljus helt under minst sex månader. Därefter bör du ha för vana att alltid skydda den behandlade huden med en hög solskyddsfaktor. Mildare kemisk peeling för ansiktet som du kan göra hemma tipsar vår systersajt Damernas Värld om här!

 Sex krämer mot pigmentfläckar i ansiktet

Punktbehandlande kräm

få bort pigmentfläckar med produkt

Speciellt utvecklad för att vid regelbunden användning hjälpa till att ljusa upp pigmentfläckar. Berikad med nordiskt lingonextrakt, rik på antioixdant, hjälper denna kräm till att jämna ut hudtonen och ljusa upp mörka fläckar på huden.
Lumene Time Freeze Targeted Dark Spot Corrector, 199 kr, Eleven.

 

pigmentförändringar bli av med

En kräm som ger skydd samtidigt som den hjälper till att reducera synbarheten av pigmentfläckar effektivt.
Filorga UV-Defence Anti-Ageing Anti-Brown Spot Sun Care, 395 kr, Eleven.

Ansiktsmask

pigmentförändringar bli av med

Koncentrerad ansiktsmask som är rik på ”white focus”-växt och hjälper till att ge huden lyster och reglera processen i hudpigmentering. Hjälper till att jämna ut, förebygga och reducera pigmentfläckar, återfukta och intensivt ge avslappning till huden.
Decléor Aroma White C+ Intense Brightening Mask, 329 kr, Eleven.


Rengöring

få bort pigmentfläckar med produkt

En krämig, mousse-liknande rengöring som rengör på djupet. Med dess ”White Focus”-plant komplex ljusar den även upp pigmentfläckar.
Decléor Aroma White C+ Brightening Cleansing Foam, 405 kr, Eleven.

 

 

Serum

pigmentförändringar bli av med

Agerar direkt på – och verkar för att stärka hudens egna detox – och pigmentmekanismer med hjälp av en hög koncentration av antioxidanter. Ett serum för att ljusa upp och jämna ut hudtonen och samtidigt reducera uppkomsten av nya pigmentförändringar.
Codage Serum N°4 – Anti-Spots & Lightener, 335 kr, Eleven.

 

Koncentrat

Få bort pigmentfläckar

Ett pigmentblekande koncentrat som bygger på en kombinerad verkan av 22,5% av de effektivaste pigmentblekande och exfolierande ämnena. Reducerar och bleker pigmentfläckar.
Dermaceutic Yellow Cream Dark Spot Concentrate, 625 kr, Eleven.

 Så fungerar krämer mot pigmentfläckar

Dessa verksamma ingredienser ljusar upp fläckar och gör att de inte blir fler:

 • AHA- och BHA-syror – peelar huden.
 • Lakritsrot – hämmar melaninproduktionen.
 • Kojisyra och phytisyra – blockerar överproduktion av pigment.
 • A-vitamin – hämmar melaninproduktionen.
 • Mjölon – ger en jämnare hudton.
 • Mjölksyra – har utjämnande effekt.
 • Azaleinsyra – hämmar melaninproduktion.

Artikeln innehåller köplänkar.

Vill du se mer sånt här? Gilla amelia på Facebook och Instagram!

Du  kommer också att vilja se:

Fem bästa kroppsoljorna som ger dig len hud utan att kladda

Håroljor för lent hår med stuns – här är produkterna som är bäst i test

Tappar du hår – här är 9 orsaker till varför, och hur du stoppar dem

NUVARANDE Pigmentfläckar i ansiktet – allt om behandling och krämer
NÄSTA 13 viktiga kvinnor alla borde lära sig om på historielektionerna