Från soffpotatis till löpare – åtta steg till att börja löpträna

Löpning är billigt, effektivt och alldeles underbart. amelia hjälper dig att komma igång och komma vidare. Här är åtta steg som får dig att gå från soffpotatis till joggare.

Roliga lopp i vår

Nybörjare:

Vårruset
16 städer under maj och juni. Spring själv eller i lag. 5 km.

Blodomloppet
14 städer från maj till augusti. Välj mellan 5 och 10 km.

Parloppet
Spring med en vän, åt varsitt håll och möts på vägen. Stockholm 12 juni, 5 km.

Löpvana:

Midnattsloppet
I Stockholm och Göteborg i augusti när mörkret fallit. 10 km.

Tjejmilen

Stockholm, Djurgården runt den 1 september. 10 km.

Lidingöloppet
En del av den svenska klassikern, 28–30 september. Från 4 till 30 km.

Hitta rätt löpteknik

Rätt teknik förbättrar löpningen och minskar risken för skador.

Titta rakt fram
Knoppen påverkar hela kroppen. Titta rakt fram på en punkt 10–20 meter bort. Tittar du neråt kan du få ont i nacke och axlar. Försök att slappna av även i käkpartiet.

Sänk axlarna
Tänk att det ska vara så långt mellan örsnibb och axel som möjligt. Försök ha en rät vinkel mellan överarm och underarm där underarmen ska linjera med marken. En aktiv armrörelse hjälper dig att hålla tempot.

Andas bra
För att få bra andning är det viktigt att du har en upprätt och öppen bröstkorg så att luften kan passera fritt.

Ben och knän
Lyft inte knäna för högt när du springer. När foten når marken ska knät fortfarande vara en aning böjt. Testa dig fram till vilken steglängd du ska ha för att få ut så mycket som möjligt av din träning.

Sätt i foten rätt
Spring med lätta steg och sätt foten i marken rakt under höften. Om du sätter foten framför kroppen kan det vara skadligt för knät.

1. Mjukstarta

Hemligheten är att börja på en tillräckligt låg nivå – med promenader. Lyssna på kroppen, känn dina begränsningar. Glöm inte att kroppen behöver vila mellan träningspassen för att utvecklas.

2.  Räkna tid, inte meter

Att räkna antal meter på träningspassen i början kan få den mest peppade att tappa lusten. Bestäm istället hur länge du ska vara ute, 20 minuter är en bra start.

3.  Testa olika underlag

Asfalt, skogsslinga eller löparbanor – vilket passar dig bäst? Det är bra att byta underlag mellan rundorna för att ge kroppen chans till återhämtning.

4.  Träningsdagbok

Skriv upp dina träningspass i en dagbok eller i den vanliga kalendern. När motivationen tryter kan du titta tillbaka på din utveckling och få ny inspiration.

5.  Bra skor

Löpning är ingen materialsport men unna dig själv ett par bra skor, anpassade efter din fot. Du skonar knän, rygg och det gör löpningen lättare och roligare. Tänk på att ett par löparskor blir sämre med tiden, så de skorna du sprang så snabbt i för tio år sedan har nog gjort sitt.

6.  Spring tillsammans

Det är alltid roligare att göra saker ihop. Fixa en löparkompis eller ta med dig partnern ut i spåret. Både ett sätt att umgås och peppa varandra till nya mål. Men låt inte kompisen bli en undanflykt om han eller hon är sjuk.

7.  Variera träningen

Löpning kan bli ganska tungt för senfästen och benhinnor. För att avlasta kroppen kan det vara bra att variera träningen med cykling eller simning.

8.  Glöm inte löpmusklerna

Löpning är inte bara jobbigt för benen, utan även för mage och rygg. Gör två olika styrkeövningar för överkroppen, till exempel situps och plankan efter löpningen. Du får bättre hållning i spåret och träningen känns enklare.