Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ät som en PT!

Står vikten stilla trots att du börjat med en ny diet, eller börjat  träna? PT:n Lovisa avslöjar här fem vanliga fällor och hur du undviker  dem.

Fälla 1:

Du äter för mycket

Stora tallrikar och fler restaurangbesök gör det svårt att veta hur mycket vi bör äta. Vi lassar upp mer än vad vi behöver för att det ska se bra ut och vi äter oss nästan alltid proppmätta.

Lösning: Använd din knytnäve

Ta din hand till hjälp vid frukost, lunch och middag. Lägg upp en knytnäve protein, till exempel fisk, kyckling, linser eller bönor. Till frukost är ett kokt ägg ett bra alternativ. En knytnäve med kolhydrater som är viktigt för din kropp när du tränar. Vill du i alla fall skära ner på kolhydraterna kan du byta näven sådana mot en extra med protein. Till sist tar du en handflata med höjd av grönsaker. Pimpa gärna salladen med nötter och någon nyttig fettkälla som ost, olja eller avokado. 

Lovisa tipsar: Om du inte känner dig mätt, testa att byta till en mindre tallrik. Vi äter även med ögonen, och en stor, nästan tom tallrik kan lura mättnadskänslan. 

Fälla 2:

Du äter för sällan

Långa stunder utan något som hjälper kroppen att hålla energibalansen gör oss trötta och hungriga. Vi äter en större lunch, och lagom till eftermiddagskaffet slår tröttheten till.

Lösning: Planera in mellismat

Genom att äta förebyggande blir vi mindre hungriga när det är dags för nästa mål mat. Vi kan då äta mindre och slipper allt vad matkoma heter. 

Lovisa tipsar: Ett bra mellanmål är något som är snabbt och enkelt. Till exempel ett kokt ägg, en näve nötter eller en grov hårdbrödsmörgås med två skivor kalkonpålägg. Komplettera fruktmellisen med en deciliter naturell yoghurt eller keso. Det dämpar insulinpåslaget och det fettinlagrande hormonet som aktiveras av för mycket frukt försvinner.

Fälla 3: 

Du äter mer för att du tränar

Många som börjar träna börjar även äta mer. Med ursäkter som ”jag ska träna efter jobbet så jag behöver äta en större lunch”.

Lösning: Ät – träna – ät

Planera inte dina måltider efter träningen, utan planera in din träning efter hur du äter, råder Lovisa. Att träna på fastande mage gör dig bara slö, försök istället att träna 1–2 timmar efter ett mål mat och försök äta något nära inpå avslutat träningspass.

Lovisa tipsar: Låt mellanmålet vara stöttepelaren mellan måltiderna och träningen. Innan eller efter, så att du inte behöver träna på fastande mage.

Fälla 4:

Din tid räcker inte

Iväg till dagis, handla och laga mat till barnen. När tröttheten kommer kan det ha gått sju timmar sen du fick mat sist. Inte konstigt att det slinker ner en extra chokladbit i kassakön på Ica.

Lösning: Skapa matrutiner 

Kroppen behöver tanka ny energi ungefär var tredje till var fjärde timme. Maten ger byggstenar som ger muskler och bränner fett. Vissa viktminskningsförsök, som att hoppa över lunchen, kan få motsatt effekt. Fundera istället över hur din dag ser ut. När börjar du bli hungrig, är det mellan frukost och lunch glappet blir för stort eller kanske mellan middag och sänggång? Försök skapa en regelbundenhet som fungerar alla dagar i veckan.

Lovisa tipsar: Äter du middag redan klockan fem behöver kroppen ny energi på kvällen. Välj något som har lågt insulinpåslag så att du inte blir pigg, långsamma proteiner som exempelvis ett kokt ägg eller 1 dl kesella.

Fälla 5: 

Du blir sötsugen – jämt!

Du går ofta till kylskåpet och funderar på vad du är sugen på? Någonting vore gott men du vet inte vad. Kanske en chokladbit? 

Lösning: Släck törsten 

Sötsug eller hunger fast du ganska nyligen ätit beror ofta på törst. Nästa gång du känner suget, drick ett stort glas vatten. 

Lovisas tipsar: Många har svårt att få i sig vätska, och bristen på vatten misstas ofta för sug eller hunger. Ett tips är att dricka minst ett glas vatten till varje mål mat, även frukost. Skippa söta drycker och ersätt inte vatten med kaffe eller te. Ett vanligt misstag är att dricka energidryck i samband med träningen. De innehåller ofta stora mängder socker och dolda kalorier som i vissa fall kan motverka ett helt träningspass.

Lovisa Sandström

Ålder: 28.

Familj: Man och två söner.

Bor: Stockholm.

Gör: PT och lärare. 

Lovisas blogg: lofsan.se