Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vett och etikett på bröllopet - här är amelias stora guide

Är du orolig för etikettsreglerna inför bröllopet? Ingen fara, det mesta handlar om sunt förnuft och social kompetens, snarare än rätt bestick. Här är amelias stora etikettsguide.

Får man gifta sig var som helst?

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Strunta i åsikterna, ni kan gifta er var ni vill. Antingen traditionsenligt i kyrkan, hemma framför tv:n eller på en bergstopp. Enligt svensk lag måste även två vittnen vara närvarande förutom brudpar och vigselförättare.

Gifter ni er borgerligt är vigseln över på bara ett par minuter. Brudpar som vill sätta en personlig prägel på stunden med egen musik och texter får i de flesta fall gifta sig på annan plats än rådhuset och stadshuset.

LÄS MER: Klädkod på bröllop – det betyder kavaj och mörk kostym

Vad får vi önska oss?

Önska er presenter med lång hållbarhet. Även antika saker går bra. Det är vanligt att brudpar gör önskelistor som läggs i butiker och varuhus. Tänk då på att önska prylar i många olika prisklasser. Alla har inte råd med espressobryggare eller Ipad. Trots önskelistor så behöver gästen inte lyda direktiven. Att ge bort presenter är frivilligt. Brudpar ska heller aldrig skriva ner en viss summa som de vill ha insatt på kontot. Det anses girigt. Önskar man pengar ska ändamål motiveras, till exempel bidrag till bröllopsresan. Helst ska brudparet vara ovetande om hur mycket varje gäst lägger. Låt någon närstående ta hand om detaljerna. Vid kuvertavgift behövs inga presenter.

Hur går vi in i kyrkan?

Foto: Getty Images/iStockphoto / Scott Cramer

Vanligast är att bruden går in själv. Om bruden leds in av sin pappa går mamman sist i ledet. Bruden kan även gå mellan sina föräldrar, med mamma till vänster­. Det är en ovanlig tradition, men signalerar att föräldrarna är jämställda när de lämnar­ över sin dotter.

Var sitter föräldrarna under vigseln?

Föräldrarna sitter på främsta bänkraden bredvid varandra. Även om de sedan länge lever ihop med en annan person ska de ändå vara placerade bredvid varandra. Vid överenskommelse kan även nya partners vara med.

Vem skålar och håller tal?

Foto: Getty Images/iStockphoto / Hreni

Under middagen avslutas alla tal med en skål. Den kan drickas av talaren med brudparet eller med alla gäster. Toastmastern/värden bestämmer vilka skålar som dricks sittande­ respektive stående. Brudens pappa håller välkomsttal först och sedan följer ett personligt anförande av densamme, fast nu endast riktat till dottern. Sedan är det pappan till brudgummen som står på tur. (Numera är det vanligt att brud eller brudgum håller välkomst­talet och att även mammorna tar till orda...). Efter middagen dansar brudparet den första dansen, vanligtvis en vals.

Hur tackar vi gästerna?

Tackkorten ska skrivas för hand så långt det är möjligt. Kortet kan se ut på följande sätt: ”Tack för den personliga vinöppnaren, den kommer skänka stor glädje för oss vid festliga tillfällen.”

Får gästerna tycka till om bordsplaceringen?

Foto: Getty Images/iStockphoto / ozgurcankaya

Absolut inte. Det är inte okej att komma med synpunkter på bordsplaceringen eller önska att hamna bredvid någon särskild, om det inte finns särskilda skäl (till exempel att man vill placeras intill sin blyga fyraåring).

När ska vi skåla?

När det gäller skålande finns det massor av småregler att känna till. Till att börja med får inte gästerna höja sitt glas förrän brudparet gör det. Vid bordsskål vänder sig gästerna först mot sällskapet till höger, sedan vänster och därefter till personen som föreslog skålen. Gästerna ska aldrig avböja en skål. Skåla då hellre i vatten eller ett tomt glas för att visa goodwill. Traditionen säger att man heller inte ska slå ihop glasen.

När kan jag börja äta?

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Vid en stor tillställning är det svårt att veta vad som gäller; får man börja äta direkt när tallriken sätts framför mig eller måste jag vänta på att alla har blivit serverade (med risk att min helstekta oxfilé har kallnat när den hundrade gästen har fått sin mat)? Det enkla svaret är att de inbjudna bör invänta tillåtelse från brudparet eller börja äta när ni som brudpar hugger in på maten. Ni som värdar kan exempelvis meddela så att alla hör att det går bra att äta direkt innan maten kallnar.

Undantaget är när sällskap sitter vid småbord. Då får man börja äta när alla vid det egna bordet blivit serverade mat och dryck.

OBS! En tumregel många refererar till är att det okej att äta direkt om sällskapet består av fler än åtta personer. Men det stämmer inte. Den regeln gäller endast i militära sammanhang.

LÄS OCKSÅ: 16 saker Magdalena Ribbing lärt oss om vett och etikett

Vilket är det grövsta etikettbrottet?

Det är att påpeka andras brist på stil. Även om din mamma bär helvitt och din bästis nya pojkvän gräver i maten med gaffeln i höger hand är det bara för dig att le och skåla!

LÄS OCKSÅ: Håll koll på ditt bröllop med hjälp av amelias bröllopsplanering!