Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så var ditt 2012 - vi tittar tillbaka på vad som hände egentligen

Blondinbellas nakenbråk och kontroversiella tårtkalas. Håriga armhålor och vårdvinster. Vi guidar dig genom debatterna och snackisarna som du kanske minns, från 2012.

Bloggarna tittar tillbaka på 2012:

Här är listan på låtarna vi spelade mest på Spotify 2012

Här är Malin Möllers listan på filmer vi måste se, kunde hoppat över och som verkligen inte var bra 2012

Vad hände egentligen på nätet 2012, instagram fick göra en pudel,

Åsiktsvindarna har blåst hårt i år. Ibland har stormen bedarrat över natten, ibland under kafferasten, och då och då har de fortsatt blåsa envist, manat till förändring, både i synsätt och lagstiftning. Och i den ibland osorterade röran av ”Nähä!” och ”Joho!” kommer det ändå fram en del klokt. Visst är det väl fantastiskt ändå, att vi kan tycka till om allt från håriga armhålor till vinster i vården – och att alla får vara med? I lilla landet lagom har vi torkat bort mjölkmustaschen och säger vad vi tycker, vare sig det skapar kvällstidningsrubriker eller bara en debatt i fikarummet. Här är de bästa från året som gått.

1. Vi bryr oss-debatterna:

Caremaskandalen: blöjbyten och bonusar

Huvudpersoner: Omsorgsföretaget Carema care, Dagens nyheter, massor av upprörda medborgare. 

När: Från och till under hela året, med toppar i januari och september. 

Stormstyrka: 10.

Alla pratade om Koppargården.

Vad hände: Samtidigt som äldre vårdtagare på boendet Koppargården utanför Stockholm fick sitta i nedkissade blöjor tills de ”använts till sin fulla kapacitet”, håvade cheferna på omsorgsföretaget Carema care in bonusar. För genom att personalen på Caremas äldreboenden vägde blöjor, så kunde kostnaderna för detsamma bantas. DN:s granskning av den privatiserade omsorgen skapade het debatt och fick många att fråga sig om inte staten bitit sig själv i svansen då de valde att sälja ut äldreomsorgen. Ska girighet få vårda de äldre? Många var överens om ett rungande ”NEJ!” och nu väljer flera kommuner att göra tydligare upphandlingar med större fokus på kvalitet, samtidigt som regeringen arbetar på en kvalitetsstämpel för godkänd äldrevård. Tack vare bra, undersökande journalistik uppdagades missförhållanden. Och Carema? Ja, de sade upp DN-prenumerationen.

Sexismen (och lite Ulf Brunnberg)

Huvudpersoner: Hanna Hellquist och Ulf Brunnberg. 

När: Februari och september. 

Stormstyrka: 6. 

Vad hände: Journalisten Hanna Hellquist fick nog av den dolda könsdiskrimineringen och startade hashtagen #sexism på twitter. Med avstamp i SCB:s undersökning om hur mycket tid kvinnor respektive män lägger ner på att plocka hemma. Både kvinnor och män hakade på, och Jönssonligan-profilen Ulf Brunnberg var inte sen, han var jättesen. Några månader senare passade han på att skylla kvinnomord på feminismen vilket gjorde att debatten blossade upp igen. ”Man kan inte bli arg på Ulf Brunnberg eller på en valp som kissar i tvätten. Båda gör sitt bästa utifrån bildningsnivå”, avslutade Fotbollsfrun, Malin Wollin.

#Homoriot

Huvudpersoner: Robert Jacobsson och Jonas Gardell. 

När: Februari och framåt

Stormstyrka: 7. Starka vindar har blåst till hbtq-personers fördel detta år.

Vad hände: Homofobi och fördomar kämpar hbtq-personer mot varje dag. Något som Robert Jacobsson, sex- och relationsrådgivare i radioprogrammet Ligga med P3 uppmärksammade i våras. Han startade hashtagen #Homoriot, där det skrevs tusentals tweets om hur hbtq-personer begränsades i sin vardag och i sin sexualitet på grund av rädsla. Tråden blev enormt populär och debatten spred sig till tidningar, radio och tv. I en internationell version skapades även undertagen #queerriot. Under hösten sändes Jonas Gardells miniserie Torka aldrig tårar utan handskar som fick ett enormt genomslag. Förhoppningsvis ökade den förståelsen för under vilka omständigheter hbtq-personer levt och lever under än idag. Och #Homoriot är fortfarande en högst levande, relevant tråd.

2. Ilskan över hull och hår...

Armhår, nej tack!

Huvudpersoner: Lina Ehrin, Hanna Fridén och en bunt hårfobiska nättroll.

När: Mars.

Stormstyrka: 4. En hårig bris som mojnade efter ett par dagar. 

Vad hände: I melodifestivalens absoluta centrum hamnade en orakad armhåla, tillhörande bibliotekarien Lina Ehrin. Efter Loreens seger tjoade och vevade hon glatt med armen. Något som kom att provocera många hårfobiker på nätet – för vare sig du har gullefjun eller gorillapäls under armen ska det bort! En facebookanvändare som äcklades av detta spred bilden på den håriga armhålan tillsammans med en hånfull kommentar. En bild som sedan delades av flera hundra användare, gillades av tusentals och pepprades med elaka kommentarer som ”Äckligt” och ”Hon borde skämmas”. Frilansjournalisten Hanna Fridén valde att gå till attack mot mobbarna. Något som sedan ledde till att bilden och mobbningtråden togs bort från facebook.

3. Genus och den kränkta mannen

Hen-debatten:

Han, hon eller hen?

Huvudpersoner: Dagens nyheters publisher Gunilla Herlitz, Nöjesguidens chefredaktör Margret Atladottir, resten av landet. 

När: Från och till under hela året, med toppar i januari och september. 

Stormstyrka: 8. Mellan varven riktigt hård i byarna.

Vad hände: I barnboken Kivi och monsterhund användes ordet hen genomgående som könsneutralt pronomen istället för hon och han. Tidningen Nöjesguiden hakade på och valde hen i samtliga artiklar i ett könsneutralt nummer. Dagens Nyheter manade till försiktig användning och avrådde från att använda hen i nyhetstexter. Enligt DN:s publisher Gunilla Herlitz var det för att ordet kunde uppfattas som ett ”queerpolitiskt ställningstagande”. I sociala medier rasade debatten och till DN:s ära skapades dhen.se. En hen är född!

Pär Ström – en vit kränkt man

Huvudpersoner: Genusbloggaren och jämställdisten Pär Ström, författaren och feministen Maria Sveland. 

När: Debatten har puttrat på under hela 2012.

Stormstyrka: 8. Även då förändringarnas vindar blåser åt fel håll blir det rejält med korsdrag. 

Vad hände: ”Lagen diskriminerar oss män”, tycker genusbloggaren Pär Ström. ”Hatet mot feminister förnekas”, tycker författaren Maria Sveland. Hon är trött på att feminismen inte tas på allvar och snuttifieras av sådana som Pär Ström – som säger sig stå för jämställdhet, kallar sig ”jämställdist” och ser sig själv som en motsats till feministerna, som han menar diskriminerar män. Det hölls ”jämställdistpub” på puben Charles Dickens i Stockholm, med både Sveland och Ström. I höstas tröttnade dock Ström på det ”hårda medieklimatet” och lämnade officiellt genusdebatten. Ett medieklimat som han i allra högsta grad själv har varit med att skapa. (Och som främst drabbar kvinnor om de doppar ner en lilltå i offentligheten.)