Det finns många familjer i Sverige som inte har råd med varken julmat eller julklappar. Familjer med barn som inte kan gå på fritidsaktiviteter, göra utflykter eller har möjlighet att få saker de önskar sig.

Vi har listat platser i Sverige dit vem som helst kan gå och lämna en julklapp, som på julafton hamnar hos någon som verkligen behöver den. 

1. Nordic Choice Hotels över hela Sverige

Varje år i december står cirka 180 ensamma granar utplacerade på Nordic Choice Hotels alla hotell. Jultraditionen ”Ensam julgran söker klappar” välkomnar alla som vill skänka klappar och lägga under julgranarna i deras hotellobbyer. Köp en julklapp, märk den med vad den innehåller och vem den skulle passa t.ex. pojke 4 år, strumpor storlek 27, och lägg den under en granen på ett Nordic Choice Hotel.

För varje julklapp som läggs där skänker Nordic Choice Hotels 10 kr till UNICEF-projektet, Sweet Dreams, ett projekt i kampen mot människohandel. Hitta ett hotell nära dig här.

2. Clarion Hotel Stockholm

Har du vägarna förbi Clarion Hotel Stockholm innan 22 december så samlar de in julklappar till Vintertullen. Det är ett genomgångsboende som drivs av Stockholm Stad där cirka 50 barnfamiljer har flyttat in under hösten. Familjerna har permanent uppehållstillstånd i Sverige och kommer från bland annat Syrien, Eritrea, Somalia och Afganistan. Läs mer här.

3. Gothia Towers julklappsinsamling i Göteborg

Göteborgs Räddningmission och Gothia Towers samlar in julklappar som i första hand går till behövande barn i Göteborgsregionen. Förutom Räddningsmissionens egna verksamheter delas det även ut till omkring 30 olika föreningar, organisationer och kyrkor. Läs mer om Gothia Towers julklappsinsamling här.

4. Giving People i hela Sverige

Giving People är en hjälporganisation som arbetar för att motverka ekonomisk utsatthet och barnfattigdom i Sverige. Via deras hemsida går det att anmäla sig som givare där man matchas med en lämplig familj i närheten. Det går också att ge en matkasse eller skänka ett presentkort.

5. Frälsningsarméns julgrytor i hela Sverige

Frälsningsarmén samlar in pengar i bössor på stan som går till deras sociala arbete och blir till matkassar och julklappar till fattiga familjer och även gemenskap och julfirande för den som är ensam. Läs mer om Frälsningsarméns julgrytor här.

6. Stödkassen i Blekinge

Den ideella föreningen Stödkassen i Blekinge hjälper familjer under julen för tredje året i rad. Bor du i närheten av Karlskrona eller Ronneby så söker de julklappar till barn mellan 0-18 år. Läs mer om stödkassen här.

7. Nackas julklappsinsamling i Stockholm

På deras Facebook-sida publiceras önskelistor med olika julklappar. Välj en eller flera julklappar som du/ni vill vara med och bidra med och skriv vilken du har valt. Köp julklappen, slå in och tejpa en lapp på vad som finns i paketet. Läs mer om Nackas julklappsinsamling här.

8. HSB:s julklappsinsamling i Skåne

Den ideella organisationen Skånehjälpen samlar in julklappar och delar ut till behövande familjer runt om i Skåne. Nya julklappar eller i mycket fint begagnat skick sökes som leksaker, sportartiklar, spel och pyssel. Läs mer om HSB:s julklappsinsamling här.

9. Svenska kyrkan i hela Sverige

Svenska kyrkan har flera olika insamlingar, initiativ och aktiviter för behövande inför och under julen. Bland annat så går det att  lämna in julklappar i Luleå centrum och i Haninge utanför Stockholm. Hör med din församling vad som gäller i ditt område.

10. Julklappshjälpen på flera platser i Sverige

Julklappshjälpen är ett ideellt initiativ som har startats upp på flera håll i Sverige. Ett tips är att söka på Julklappshjälpen på Facebook och se om det finns något i närheten där du bor. Det började med att de som behövde hjälp själva skickade ett mejl med barnens julklappsönskningar till Julklappshjälpen. Sedan hjälpte Julklappshjälpen till att uppfylla önskningarna. Läs mer om Julklappshjälpen i Hässleholm här och Julklappshjälpen i Sollentuna här. 

11. Farstaklappen i Stockholm

Till förmån för Stockholms Stadsmission kan du köpa en klapp i någon av Farsta Centrums butiker och ge till ett barn som annars skulle bli utan. Klappen delas ut till barn som lever i fattigdom i Stockholm.

Läs mer om Farstaklappen här.

12. Unga Station, Stockholms Stadsmission

Hjälp barnfamiljer som inte har råd med julmat eller julklappar. Antalet familjer som söker hjälp ökar och därför behövs flera gåvor. Läs mer om hur du kan stöjda familjer som har kontaktat Unga Station här.

Vill du se mer sånt här? Gör som 27 000 andra och gilla amelia på Facebook och Instagram! 

NUVARANDE Så kan du hjälpa i jul – 12 sätt att ge klappar till dem som verkligen behöver
NÄSTA 10 fantastiska anledningar att du borde promenera (speciellt på vintern!)