Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blått vin – så görs det och så smakar det!

Rött, vitt och rosé känner vi ju till, sedan kom orange och senaste trenden är blått vin! Varifrån får det sin färg och hur smakar det egentligen? Vi har smakat blått vin.

Kanske har du sett blått vin figurera lite här och där den senaste tiden. Det var en vinproducent i Spanien som förra året lanserade det första blå vinet på marknaden vilket genast ledde till debatt. Det slutade med att spanska myndigheter beslutade att det inte fick heta vin. Nu har fler producenter börjat med blåvinsproduktion, tillverkningsmetoden har förfinats och det blå vinet, som hittat sin väg även till Sverige, är faktiskt ett vin – på riktigt.

Så får blått vin sin färg

Anthocyanin är ett färgämne som finns naturligt i de blå druvornas skal. Om ett vitt vin färgas med ett koncentrat av detta ämne får det den här giftblå färgen som mer liknar spolarvätska och fluorskölj än vin.

Så smakar blått vin

Vi smakade på de två blå viner som just nu finns på Systembolagets beställningssortiment, Azul Mediterráneo (109 kr) och Marques de Alcantara (119kr). Båda är tillverkade av chardonnay. Doften av det första påminner om sauvignon blanc med toner av nässlor, krusbär och exotiska frukter såsom ananas och papaya. Smaken är förvånande torr och syrlig. Det smakar som ett vitt vin. Vin nummer två har även det en exotisk doft som känns lite mjukare men med en tråkig ton av svavel. Smaken är mjukare, mindre syrlig och rundare men fortfarande torr.

Vi fick även ett smakprov på två bubbliga blå viner som snart kommer att finnas att beställa – Euphoria och Azul Frizzante. Bubblorna gör att vinet känns lite fräschare och i eftersmaken kommer en sötma som för tankarna till det lätt pärlande dessertvinet Moscato d’Asti.

Sinnena går i tilt

Men, det är något med det blå som färgar hela upplevelsen av vinet. Kanske är vi programmerade att ta avstånd från blå mat på grund av att det signalerar att någonting är giftigt. Oavsett vad – när vinet är turkos-blått går våra sinnen i tilt.

Summa summarum blått vin

Det slår oss att idén med vinet är inte att det ska vara gott utan att det är kul. Ett blått vin får uppmärksamhet och drar till sig nyfikna blickar.

Däremot är det roligt att göra somriga drinkar av det blå vinet. Här är fyra färgglada drinkar med blått vin som bas.

Klicka på bilden för att ta del av erbjudandet!