Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Philip, 29, höll på att bli utbränd – gjorde app för att hjälpa andra

Philip Axelsson hade bara jobbat fyra månader på sitt första jobb efter studierna när symptomen för utmattningssyndrom kom. Philip tror att det som gjorde att han ändå lyckades styra undan från "väggen" var att han tog tag i varningstecknen direkt.

I dag jobbar han inte längre kvar på arbetsplatsen, utan arbetar bland annat med sin app som hjälper användaren att hålla koll på sin psykiska hälsa.

Det är kanske inte så konstigt att det blev för mycket för då 26-åriga Philip Axelsson från Göteborg. Efter sin examen från Chalmers tekniska högskola fick han jobb som vd på ett litet bioteknikföretag – en tjänst som egentligen var långt över hans kunskapsnivå.

– "Jag kan nog lära mig" tänkte jag, men bolaget var väl kanske inte så villiga att guida mig utan satte press på mig att kunna grejer som jag inte hade tid att lära mig, säger Philip.

Samtidigt spelade han hockey sex dagar i veckan, ville ha ett rikt socialt liv och dessutom hinna med att resa då och då. Plötsligt var det inte bara jobbet som stressade Philip – andra delar av hans liv kändes också jobbiga.

– Det var då jag fick min första svacka. Det var första gången i mitt liv som jag hade det jobbigt mentalt, jag höll på att gå in i väggen. Jag var väldigt stressad och orolig, men när jag började prata med kolleger visade det sig att de upplevde samma sak.

Läs också:Nu startar amelia och FranklinCovey stresskurs för alla stressade kvinnor – få 20 % rabatt här

Philip Axelsson och kollegan Daniel funderade över vad de kunde göra för att må bättre och började sätta sig in i ämnet. Snart insåg de att det faktiskt finns forskning som visar hur man i förebyggande syfte kan jobba med sin mentala hälsa. Verktygen var bland annat mindfulness, meditation, tacksamhet och att hålla igång sociala relationer.

– Vi insåg hur stort problemet var och hur många som faktiskt mår dåligt. Jag hade ingen aning om att jag hade så många kompisar som gick hos psykologer, för det är ingenting man pratar om. Vi tänkte att "om vi nu är 26 år gamla, har en lång utbildning men ändå inte vet vad man kan göra i förebyggande syfte, då finns det nog fler som inte vet".

Trots att Philip tog till sig ny kunskap för att hantera stressen och pressen, kändes det aldrig bättre på jobbet. Men hans nya lärdomar gav honom kraft att inse att han helt enkelt inte skulle vara kvar där.

– Jag insåg att "här finns det faktorer som jag inte mår bra av att vara kring. Jag kommer få stånga mig blodig om det här ska bli en bra plats för mig att vara på. Då är det inte lönt att vara kvar".

Läs också:32 000 svenskar är utbrända – majoriteten av dem kvinnor

Tecknen på uttmattningssyndrom ledde till en app

I stället började Philip Axelsson börja arbeta heltid med sin appidé tillsammans med kollegan Daniel Albinsson. Resultatet blev Feely, en gratisapp där användaren registrerar hur hen mår och vilka aktiviteter hen har ägnat sig åt just den dagen. Det går också att göra olika övningar i till exempel tacksamhet och livsglädje eller hantering av ångest och oro.

– Tanken är att visa för användaren vilka aktiviteter eller vanor som påverkar måendet och på sikt ge ännu mer förståelse för att "den här vanan är jättebra för mig – eller jättedålig", säger Philip.

Han minns själv vilka frågor han hade när han mådde som sämst, och hans ambition är att framöver även knyta en psykolog, dietist och meditationsexpert till appen, så att användaren kan ställa frågor till dessa direkt.

– Jag är ganska rationell så jag ville få enkla tips om vad jag kunde göra just den dagen för att må bättre. Vad kan jag göra för att få kontroll över situationen? Var kan jag hitta mer information? Det är det vi vill förmedla med Feely. Sedan finns detsjälvklart också folk som på sikt behöver tala med någon, men vi vill vara första steget dit man kan vända sig.

Mer uppmärksam på symptom för utmattningssyndrom

I dag mår Philip bättre även om det fortfarande kommer perioder då allt känns jobbigare.

– Nu ser jag tendenserna väldigt snabbt och kan direkt försöka fokusera på rätt saker, stanna upp och försöka vila eller ta en extra dag ledigt. Om jag märker att det gått nedåt ett antal dagar i rad, att jag sover dåligt och inte får så mycket gjort, då vet jag att jag är på väg mot en destruktiv vardag. Då måste jag stanna upp och tänka "vad är viktigt nu, på riktigt?".

Läs också:Bryt tystnaden om utmattningssyndrom! Följ vår artikelserie #utmattad

Det som Philip tycker har varit det mest avgörande för att börja må bättre är just att stanna upp och visa tacksamhet till saker eller människor runtomkring honom. Från att tycka att allt känns väldigt jobbigt kan han då påminna sig själv om att det faktiskt finns ljusglimtar – även i småsaker.

– Det kan vara jättesvårt vissa dagar, men när jag gör det har det en direkt effekt. Jag börjar fokusera på saker som är positiva snarare än på allt som är negativt. Jag tror att det är lättare för mig att tänka på något jag är tacksam för än att "tänka positivt". Det är så svårt att ta till sig och inte lika konkret.

Om Feely hade funnits när Philip Axelsson var i sin djupaste svacka tror han att han snabbare hade förstått att det han kände var ett "uppenbart problem" och inte bara något han kände.

– För mig del hade det varit jätteskönt att få det här presenterat för mig och få veta att det finns saker man kan jobba med och att det finns andra som har problem. Det tog ganska många månader av djupdykande på Google för att få förståelse av något som jag hade kunnat få genom att logga in i appen vid några tillfällen.

Andra appar för att undvika utmattningssyndrom:

• Compassion Lifestyle (gratis)

• Pausa (ej gratis)

• Mindfulness på jobbet (ej gratis)

• Mindfulnessappen I och II (ej gratis)

• Somna mindfulness (ej gratis)

• Headspace (på engelska, gratis)

• Buddhify (på engelska, ej gratis)



Har du också stressats till utmattning?

Har du också stressat dig sjuk? Vi vill höra din historia. Berätta den för oss genom att mejlautmattad@amelia.seeller skriv under hashtagen #utmattad. Ett citat eller ett A4 spelar ingen roll – skriv så mycket du tycker känns bra. Historierna som skickas in kan komma att publiceras påamelia.se.

Vill du se mer sånt här? Gör som 23 000 andra och följ amelia på Facebook!

LÄS MER:

På väg att drabbas av utmattningssyndrom? Här är 7 tecken på att du är i riskzonen

Förhindra att drabbas av utmattningssyndrom – börja med att säga "nej" på jobbet

Therese drabbades av utmattningssyndrom: "Tårarna bara rann och jag var helt slutkörd"

”Jag har inte varit den mamma jag velat” – Line, 34, om att bli utbränd

Psykologen Kristina, 51, om att bli utbränd: ”Trodde jag skulle dö”

Linda, 36, blev utbränd: ”Jag kom inte ihåg hur man tar på sig byxor”

Bloggprofilen Rebecca: ”Inget jobb är värt att gå in i väggen för”