Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

På väg att drabbas av utmattningssyndrom? Här är 7 tecken på att du är i riskzonen

Känner du dig nedstämd, har spänningshuvudvärk och svårt att sova? Det kan bero på att du är på väg att drabbas av utmattningssyndrom. Testa om du är i riskzonen så har du möjlighet att förebygga en långtidssjukskrivning.

Utmattningssyndrom eller, som många säger, att bli utbränd eller "gå in i väggen", innebär att kroppen till sist säger ifrån efter att ha upplevt stress under en längre tid. Det kan exempelvis handla om att man utsatts för hög arbetsbelastning eller psykisk påfrestning i privatlivet.

Utmattningssyndrom drabbar många kvinnor

Alla människor kan drabbas, men enligt Kerstin Jeding, legitimerad psykolog och vice vd på Stressmottagningen, är det en grupp som utmärker sig:

– Vår typiska patient är ofta en kvinna mellan 30 och 40 år, berättar hon för amelia.se och förklarar att många av patienterna dessutom är småbarnsföräldrar.

Läs också:Stressforskarnas test – är du i riskzonen för utmattningssyndrom?

De flesta svenskar är medvetna om utmattningssyndrom och allt fler blir sjukskrivna på grund av utbrändhet. Trots det är vi dåliga på att se varningstecknen i tid.

Misstänker du att du är i riskzonen för att drabbas? Se hur många av dessa påståenden som stämmer in på dig och fundera sedan på om det är läge att boka in ett läkarbesök och ta ledigt från jobbet ett par dagar.

Är du i riskzonen för att drabbas av utmattningssyndrom?

Tillsammans med 1177 Vårdguiden och psykologen Kerstin Jeding på Stressmottagningen har amelia.se plockat fram sju symtom att vara uppmärksam på.

1. Du har svårt att varva ned inför sänggående

När det är dags att sova har du svårt att släppa alla måsten, i jobbet eller privat. Du tänker så mycket att det börjar störa sömnen.

2. Du väljer bort roliga saker

– Ett tecken på att du är i riskzonen för att bli utbränd är att du under en lång period har valt bort saker du gärna vill göra. Exempelvis testa ett yogapass eller ta en fika med en vän en gång i månaden. Du känner att du inte får plats med någonting i livet förutom måsten och jobb, säger Kerstin Jeding.

3. Du blir lättirriterad

Småsaker som du normalt sett inte bryr dig om blir plötsligt stora irritationsmoment.

4. Din kropp reagerar fysiskt

– Du kan få massa symtom som du inte haft tidigare, exempelvis hjärtklappning och tryck över bröstet som kommer av att du hyperventilerar. Du känner dig darrig eller yr, spänd, får ont i musklerna och mycket spänningshuvudvärk, säger Kerstin Jeding.

Foto: iStock

5. Du är tröttare än normalt

– Det är naturligt att vara trött efter en arbetsdag med barn och arbete, men om man känner att man är lika trött jämt och bara blir tröttare och tröttare då är det något att ta som en varningssignal, säger Kerstin Jeding.

6. Du glömmer saker

En tydlig indiaktion på att du är på väg att gå in i väggen är att du får försämrat minne, koncentrationssvårigheter och problem med att planera.

7. Du känner dig nedstämd

Det är inte ovanligt att utmattningen också leder till oro, nedstämdhet och till och med ångest.

Foto: STUDIO GRAND OUEST

Foto: iStock

Stämde mycket in på dig? Ring vårdcentralen eller företagshälsovården och boka en tid. Om du gör det i tid kan du förhindra att drabbas och därmed riskera en långtidssjukskrivning.

Snabbkoll – kriterier för diagnosticering av utmattningssyndrom:

Du har svårt att sova

Du glömmer saker och har svårt att koncentrera dig

Du är överkänslig och lättirriterad

Du drabbas av hjärtklappning, spänningshuvudvärk eller yrsel

Du känner dig konstant trött

Du känner ångest

Fler viktiga artiklar på amelia.se:

Vill du ha en mer jämställd relation? Ta hjälp av amelias tips!

90-åriga Norma fick cancer – i stället för behandling gav hon sig ut på sitt livs resa!

10 anledningar till att du ska dricka mer vatten – det är verkligen bra för dig