Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Johannas film är veckans viktigaste: "Kroppshetsen börjar hemma"

När Johanna Dikert la upp ett klipp om kroppshets hade hon aldrig kunnat ana att det skulle visas över 800 000 gånger. Vi förstår varför – den här filmen är så viktig.

När Johanna Dikert, 31, var 16 år fällde hennes mamma en kommentar som har följt henne sedan dess: ”Om en pojke på riktigt tycker om en spelar det ingen roll hur stor rumpa man har”.

Foto: .......

Johannas film har visats över 800 000 gånger. Foto:Amie Borgar/Yle

När Johanna idag pratar med sina vänner omutseende, ätstörningar och kroppsuppfattning är det sällan kroppshetsen i tidningar och sociala medier som diskuteras mest, utan saker deras mammor och pappor sagt eller gjort under deras uppväxt.

–Det pratas mycket om modeller som är sjukligt magra och osunda ideal i kändisvärlden. Men vi diskuterar däremot hur våra föräldrar kommenterat våra kroppar, om föräldrar som konstant bantat, om hur samtalsämnet på en släktmiddag plötsligt handlar om hur någon bekant blivit väldigt tjock, berättar hon för amelia.se.

Läs också:Hennes make dog för två år sedan – men hon får fortfarande blommor när hon fyller år

Till sist bestämde sig Johanna, som är redaktör och jobbar med webb-tv på Radio X3M, för att göra en film i ämnet som hon lagt upp på kanalens Facebook-sida. Hittills har filmen, som heter ”Kroppshetsen börjar hemma”, setts över 800 000 gånger och har över 7000 delningar, något som överraskar Johanna själv.

– Jag blir väldigt glad då jag läser alla diskussioner som förs på vår Facebook-sida och ser att den här lilla videosnutten har gett folk en inkörsport till att snacka om saken också med sina nära. När folk taggat sina egna föräldrar till exempel. Svårt ämne, men som de flesta kan relatera till på ett eller annat sätt.

”Min lillebror frågade om han var tjock”

Folk har även hört av sig privat till Johanna och tackat.

– Vissa har berättat hur föräldrar tvingat dem på vågen och sagt negativa saker om deras utseende som satt djupa spår. Vissa har taggat sina egna föräldrar och syskon och delat med sig av kommentarer som de själva fått av sina föräldrar. Det finns också de som tycker att jag är hård och orättvis i mitt resonemang, och självklart är det inte svart eller vitt. Min mening är inte att säga att om ett barn insjuknar i anorexi så är det direkt föräldrarnas fel.

Foto: www.peopleimages.com

Vi matas dagligen med kroppsideal som de flesta männsikor inte kan nå upp till. Foto: iStock

Läs också:9 av 10 lider av smärta i onödan - så här motverkar du smärtan

Hon minns själv en incident från när hennes lillebror var tio år.

– Han hade en period då han gick omkring hemma och klämde sig på magen och frågade oss andra i familjen om vi tyckte att han var tjock. Ett beteende som jag senare insåg att han snappat upp från vår mamma, berättar Johanna, som även i filmen pratar om hur de vuxnas dieter snappas upp av barnen.

Viktigt med bra förebilder hemma

Ofta framställs reklam, tidningar och sociala medier som bovarna när det kommer till barns och ungdomars syn på kroppsideal, och Johanna håller med om att de bidrar till kroppshetsen.

–Kommunikation, bekräftelse och mobbning sker idag lika mycket i den virtuella verkligheten som i den fysiska. Mycket av vårt sociala liv finns på nätet. Sociala medier ger oss möjligheten till snabb bekräftelse och lika snabb bedömning av varandra. Många unga följer tränings- och skönhetskonton på Instagram och det finns en uppsjö av tips på hur du kan nå ett visst utseende.

Samtidigt påpekar Johanna hur viktigt det är att ha bra förebilder hemma, när samhället matar oss med intryck och ideal.

– Vårt beteende på sociala medier påvisar vårt behov av bekräftelse och visar hur vi vill bli uppfattade av omvärlden. Men jag tror inte att sociala medier i sig skapar ytterligare kroppshets.Det är hemma vi får verktygen att hantera de här kraven och intrycken, förklarar hon.

Läs också:Blåbärs- och citroncheescake och andra socker- samt laktosfria bakverk

Hur vill du peppa andra att få sunda kroppsideal?

– Jag önskar att vi så långt det är möjligt skulle sluta prata om våra egna och andras kroppar. Det finns en massa andra sätt att bekräfta varandra och andra saker att ge komplimanger om. Och om vi ska prata om vår egen kropp så kan vi väl göra det i positiva ordalag? Själv tycker jag det är väldigt befriande att besöka allmänna badhus. Där får man en verklig bild av hur kroppar ser ut när man bastar tillsammans med kvinnor i alla åldrar, former och storlekar.

Vad kan samhället göra för att förändra osunda kroppsideal?

– Representation är väldigt viktigt. Om vi aldrig ser kroppar som ser ut som våra egna kommer vi att känna oss udda och fel. Det här gäller inte bara form och storlek utan också hudfärg, hårfärg, antal fungerande lemmar, dialekt, bröststorlek, rubbet!

Se Johanna Dikerts film om kroppshets:

https://youtu.be/hSA-9sYBtaQ?frameborder=0&height=315&width=560

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 23 000 andra ochfölj amelia på Facebook!

Mest läst på amelia.se:

Lucas, 7, fick könsord skrivna i skolboken – nu ryter hans mamma ifrån

Här räddar pappan sonen från mardrömmen i berg- och dalbanan

"Han slår dig för att han gillar dig" – här är videon ALLA borde se