Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gröna juicer är en trend – men hur nyttigt är det att dricka grönsaker?

Juicetrenden gör att vi bälgar i oss juice som aldrig förr. För det är ju så himla nyttigt. Eller? Enligt dietist Sofia Antonsson är frukt och grönsaker alltid bäst i fast form. Här förklarar hon varför.

Något har hänt på juicefronten. Vi dricker färskpressade, nypressade, råsaftscentrifugerade juicer till frukost, lunch och mellanmål. Juicebaren har ersatt lattehaket. Det blev lite trist att dra i sig enhalvliter ljummen standardmjölk med en shot espresso i, dag efter dag. Juice känns fräschare. Och nyttigare. Enligt statistik från Jordbruksverket har vi på fem år ökat intaget av juice och saft gjord på grönsaker, frukt och bär med 45 procent. År 2010 var siffran 16,2 liter per person. Fem år senare var den uppe i 23,5 liter per person.

LÄS OCKSÅ: Så hittar du din rätta målvikt – viktigt att du är snäll mot dig själv

Juicetrenden ser ut att ha kommit för att stanna. En särskild plats i nyttighetsligan har den gröna juicen. Huvudargumentet är att du aldrig skulle orka äta de mängder av gröna blad som du får i dig i pressad form. Den som beställt gröna juicer på juicebar kan också konstatera att de är förvånansvärt lättdruckna, rentav goda. Men just detta är ett varningstecken, menar Sofia Antonsson.

– De juicer vi köper är till största delen gjorda med frukt som bas. Det gäller även juicebarerna, som brukar lägga en bas med apelsin eller äppeljuice i nästan allt, även grönsaksjuicerna.

Grönsaksmängden i dessa juicer är många gånger försumbar. Frukt i f lytande form ska vi egentligen försöka undvika, det höjer blodsockret väldigt snabbt, och för den som har orolig mage kan det bli tufft med allt fruktsocker. Om man gör en hardcore grönsaksjuice är den visserligen nyttig, men de f lesta tycker nog att den inte blir särskilt god, eftersom den är mindre söt än fruktjuice.

Om jag beställer en juice med bladselleri och spenat och tycker att den är god, kan jag räkna med att det är äppeljuice i den också?

– Det är det absolut. Det behöver inte vara fel att dricka en grönsaksjuice med fruktjuicebas, men om du snabbt får i dig flera deciliter höjer det inte bara blodsockret, du kan också få i dig en stor mängd kalorier. Ändå blir du snart hungrig igen, eftersom hjärnan inte hunnit registrera energin. Om du äter en hel apelsin stannar den i magen mycket längre och mättar därmed bättre än om du dricker ett glas apelsinjuice.

Det är helt enkelt nyttigare att tugga i sig både frukt och grönsaker än att dricka dem.

– Vi är inte gjorda för att dricka varken frukt eller grönsaker. Det finns en stor poäng med att tugga maten, det är tuggandet som sätter igång matsmältningssystemet. När vi tuggar frisätts olika enzymer i saliven, enzymer som bryter ner stärkelse. Det steget försvinner om man bara sätter ner ett sugrör i ett glas och börjar suga i sig en juice. Magen hinner inte med.

Vadå hinner inte med? Menar du att magen inte fått signal om att det är föda på väg ner?

– Precis. Många dricker juicer för att få i sig mycket näring och samtidigt slippa äta en stor mängd grönsaker. Men när födan färdas snabbt genom systemet hinner kroppen inte fånga upp all näring. Dessutom går man miste om de viktiga fibrerna, som hjälper till att ge mättnad, hålla magen i arbete och fördröja blodsockerhöjningen. Även om man gör juicen i en mixer där man får med fibrerna blir de sönderslagna, vilket dämpar deras effekt. Att dricka sina gröna är alltså inte så bra.

Så, vad beror juicetrenden på?

– Jag tror den har att göra med att alla jagar en quick fix. Visst kan man dricka juice, men då ska man välja grönsaksjuice som man pressat eller centrifugerat själv.

Sofia tipsar om att söta grönsaksjuicen med en apelsin eller en kiwi och att dricka den i mindre mängd. En deciliter om dagen räcker.

Ät det här istället för juice

Det finns flera smarta sätt att få i sig grönsaker och frukt istället för att dricka dem som juice.

Här är några förslag:

Frukost: Färska grönsaker på smörgåsen eller till äggröran. Bär till filen eller gröten.

Lunch: Matig sallad med flera sorters grönsaker.

Mellanmål: Bär eller frukt och en klick keso.

Middag: Liten tapasbuffé med grönsaksstavar i små skålar. Ugnsrostade eller wokade grönsaker till exempelvis en bit grillad lax. Fruktsallad till efterrätt.

Tips: Välj ekologiska frukter och grönsaker så långt det går. Det finns många ekologiska grönsaker som är billiga.

LÄS OCKSÅ: 30 sätt att maxa din förbränning – enkla tips så du slipper tänka på vikten

Det är skillnad på juice och juice

Juice är namnskyddat enligt livsmedelslagen och får bara bestå av 100% fruktjuice.

Grönsaksjuice har inte samma namnskydd, utan kan bestå av både grönsaker och fruktjuice.

Juice med tillsatt socker är inte längre juice utan säljs oftast under namnet "dryck".

Nypressad juice är juice som dricks strax efter att den tillverkats.

Färskpressad juice är ett luddigare begrepp, som oftast inbegriper pastörisering vid ett par tillfällen och inte säger något om kvaliteten eller åldern på produkten.

Juice från koncentrat är juice som pressats och koncentrerats. Vatten, aromer och eventuellt fruktkött tillsätts efterhand.

Av: Lotta Byqvist Foto: iStock

Kickstarta hösten med amelias träningsresa till Mallorca 15–22 september 2017!