Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Drabbade Isabel: ”15 saker som leder till utbrändhet”

Det var i april som amelia.se berättade om tv-profilen Isabel Boltenstern som gjorde viral succé med sin video ”50 saker man inte ska säga till en stressad eller utbränd person”. Nu har Isabel gjort två nya videor som är precis lika viktiga att lägga ett par minuter på.

Det var i november 2014 som den då 23-åriga tv-profilen och sportreportern Isabel Boltenstern drabbades av utmattningssyndrom. Vägen tillbaka blev tuff och i samband med att hon blev sjukskriven valde Isabel att berätta om det hela i sin blogg med orden ”problemet med att gilla sitt jobb för mycket”.

I april kom videon ”50 saker man inte ska säga till en stressad eller utbränd person” och efter att den fick viral spridning och väldigt mycket feedback så har Isabel fortsatt på temat utmattningssyndrom på sin Youtube-kanal.

Läs också:Nu startar amelia och FranklinCovey stresskurs för alla stressade kvinnor – få 20 % rabatt här

Viktigt att prata om utmattningssyndrom

Nu har Isabel publiceras två stycken till videor på sin Youtube-kanal. I den första svarar hon på frågan ”Är jag i farozonen för utbrändhet?” och i den andra nämner hon 15 saker som leder till utbrändhet. Till amelia.se säger Isabel att tanken bakom filmerna är att bidra med en mer lättsam vinkel, istället för att läsa tyngre böcker och informationsblad om ämnet.

– När jag blev utbränd hittade jag mest tunglästa faktastycken om vad som händer i hjärnan vid en utmattning, men inget som var personligt och lättförståeligt. Jag vill bidra med en lättsam, humoristisk vinkel som folk kan känna igen sig i, och som gör att folk tar tag i den där vardagsstressen, prestationsångesten och dåliga företagskulturen innan den blir skadlig och orsakar en utbrändhet. Det är otroligt bra terapi för mig att gå igenom och faktiskt sätta ord på vad som hänt mig, men också för att det ger något enormt att kunna hjälpa andra. Ju fler man kan fånga upp och ge en tankeställare, desto bättre.

Läs också:32 000 svenskar är utbrända – majoriteten av dem kvinnor

Sedan Isabel laddade upp sin första video om utmattningssyndrom har många hört av sig om att de känner igen sig i det hon säger.

– Givetvis är det roligt att folk uppskattar vad man gör och tycker ens arbete fyller en funktion, men också ledsamt att så otroligt många känner igen sig. Det vittnar ju sannerligen om att videoklippen behövs, men också att problemet bara växer, säger hon och fortsätter:

– Jag är så tacksam för alla som hört av sig! Ju fler som pratar om utmattning, stress, prestationsångest och företagskultur, desto större acceptans skapar vi. Och även om man inte sätter sig och videobloggar om sin mentala resa är det ett enormt steg att i alla fall berätta för någon. Om det är en familjemedlem, vän eller främling på internet spelar inte alltid så stor roll, huvudsaken är att man får ventilera. Det är hedrande att få vara den personen, den som lyssnar, och det ger mig otroligt mycket tillbaka.

https://youtu.be/x-RfrUpcFCc?width=560&height=315&frameborder=0

Isabel kommer fortsätta att engagera sig i ämnet 

– Jag lägger upp klipp, föreläser och svarar på intervjuer i ett lugnt tempo för att inte skapa onödig stress hos mig själv. Man blir ju eld och lågor av ett projekt som det här, där man vill hjälpa alla, gärna igår. Då är det viktigt att påminna sig själv om att ta det i ett lugnare tempo än man annars hade gjort.

https://youtu.be/n38efOwdyYQ?width=560&height=315&frameborder=0

Läs mer:Bryt tystnaden om utmattningssyndrom! Följ vår artikelserie #utmattad

Sedan Isabel själv drabbades har hennes mående gått upp och ner men hon berättar att hon är på god väg framåt.

– Det går för tillfället mer upp. Jag skulle ljuga om jag sa att det blir bättre för var dag som går, men sett över längre tid har det blivit bättre. Det som hjälpt mig mest i rehabiliteringen är att försöka bena ut varför det blev som det blev, och att jag nu har ett jobb som inte är lika upp-över-öronen-krävande. Plus att jag tillåter mig själv att inte göra ett smack väldigt ofta.

Har du också stressats till utmattning?

Har du också stressat dig sjuk? Vi vill höra din historia. Berätta den för oss genom att mejlautmattad@amelia.seeller skriv under hashtagen #utmattad. Ett citat eller ett A4 spelar ingen roll – skriv så mycket du tycker känns bra. Historierna som skickas in kan komma att publiceras påamelia.se.

Vill du se mer sånt här? Gör som 23 000 andra ochgilla amelia på Facebook!

Mest läst just nu:

LÄS MER:På väg att drabbas av utmattningssyndrom? Här är 7 tecken på att du är i riskzonenFörhindra att drabbas av utmattningssyndrom – börja med att säga "nej" på jobbetTherese drabbades av utmattningssyndrom: "Tårarna bara rann och jag var helt slutkörd””Jag har inte varit den mamma jag velat” – Line, 34, om att bli utbrändPsykologen Kristina, 51, om att bli utbränd: ”Trodde jag skulle dö”Linda, 36, blev utbränd: ”Jag kom inte ihåg hur man tar på sig byxor”