Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Alltid trött? Det kan vara hypotyreos – allt om symtom och behandling

Nästan 3 procent av Sveriges kvinnor är drabbade av sköldkörtelsjukdomen hypotyreos. Trots det går många runt med symptom utan att veta om det. Ett av symptomen för hypotyreos är nedstämdhet eller depression vilket gör att många kvinnor mår dåligt trots att de enkelt skulle kunna få hjälp med behandling.

Går du runt och besväras av nedstämdhet eller känner dig deprimerad utan att veta varför? Det kan bero på att du har drabbats av sköldkörtelsjukdomen hypotyreos, som innebär brist på sköldkörtelhormon. Inte att förväxla med hypertyreos som innebär för hög produktion av samma hormon.

1. Vilka drabbas?
2. Vad händer i sköldkörteln?
3. Tecken på hypotyreos (underproduktion)
4. Tecken på hypertyreos (överproduktion)
5. Hur påverkas fertiliteten?
6. Hur ställs diagnosen?
7. Hur behandlas hypotyreos?

Vilka drabbas av hypotyreos?

Enligt Sköldkörtelförbundet så behandlades 458 260 personer för hypotyreos under 2017, varav 80 procent är kvinnor. Mörkertalet tros vara stort.

Stefan Sjöberg är docent vid Karolinska Institutet och forskar om hypotyreos. Det är en sjukdom som innebär att sköldkörteln producerar för lite sköldkörtelhormon.

Hypotyreos är till viss del ärftlig, så har man har en släkting som är drabbad löper man själv större risk.

– Det är även större risk att drabbas om man redan har en annan autoimmun sjukdom, till exempel diabetes eller astmaallergi, förklarar Malin Treseler.

Nästan 3 procent av kvinnorna i Sverige är drabbade av hypotyreos och sjukdomen är välkänd hos läkarna. Trots det är den inte särskilt känd hos allmänheten, vilket gör att människor kan gå runt deprimerade i onödan eftersom symptomen är så allmänna.

– Det är jättesvårt för en människa att skilja hypotyreos från en vanlig depression. Är man deprimerad går man ofta till läkaren för hjälp, men svårigheten är att få de som bara känner sig hängiga att uppsöka vård. Man kanske inte är helt deprimerad, men funkar inte heller helt hundra, säger Malin Treseler.

Även män kan drabbas av hypotyreos, men det är upp till tio gånger vanligare hos kvinnor. Sjukdomen upptäcks genom ett blodprov och behandlas med medicin. För många patienter räcker det med att ta en tablett om dagen och sedan gå på läkarkontroll någon gång per år. De som däremot har gått med oupptäckt hypotyreos en längre tid kan få en betydligt längre process för att komma tillbaka till livet, vilket gör det extra viktigt att kolla upp om du misstänker att du har drabbats.

– Ju tidigare det upptäcks desto lättare brukar det gå att behandla, säger Malin Treseler.

Sköldkörteln.
Sköldkörteln.

Vad händer i sköldkörteln?

Svar: Sköldkörteln sitter på halsens framsida och producerar hormoner som påverkar nästan alla kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen. Om sköldkörteln tillverkar för lite av sköldkörtelhormonerna tyroxin och trijodtyronin kan man få hypotyreos, vilket ger låg ämnesomsättning och gör att kroppen går på lågvarv. Om sköldkörteln överproducerar blir resultatet det omvända, att man kroppen går på högvarv.

Tecken på hypotyreos (underproduktion)

Eftersom symptomen kan vara diffusa, särskilt vid underfunktion, så tipsar Stefan om att vara uppmärksam på upplevelsen av att inte riktigt känna igen sig själv.

– Om du tidigare har sovit åtta timmar varje natt och plötsligt måste sova tolv för att orka prestera eller om du helt plötsligt blir väldigt frusen och aldrig varit det tidigare så ska man vara uppmärksam. Allt nytillkommet är viktigt.

– Tidiga symptom på hypotyreos är trötthet och depression eller nedstämdhet. Sedan efter ett tag kommer mer intensiv trötthet, att man känner sig frusen, får torr hy, blir förstoppad och känner sig trögtänkt. Sedan kan man även drabbas av håravfall, säger läkaren Malin Treseler till amelia.se.

I och med att symptomen för hypotyreos inte sticker ut och många exempelvis känner sig trötta under vinterhalvåret är det vanligt att människor går runt och mår dåligt utan att ta reda på orsaken. Om du har känt dig deprimerad under en tid är det en god idé att uppsöka vårdcentralen och be läkaren att ta ett blodprov. Om man går runt obehandlad länge kan det sluta med att man inte kan sköta jobbet eller hantera livet och därmed bli sjukskriven.

– Ju längre man går runt med hypotyreos, desto längre tid tar det att komma tillbaka. Det är inte så att man tar sin medicin och så blir man bra nästa dag, utan det kan ta flera månader. Hypotyreos påverkar livet och hur mycket man orkar med i vardagen, säger Malin Treseler.

Torrt och risigt hår, ofta ett tecken på underproduktion i sköldkörteln.
Torrt och risigt hår, ofta ett tecken på underproduktion i sköldkörteln.

Symptom underproduktion

Trötthet trots mycket sömn

Nedstämdhet

Koncentrationsstörningar

Dåligt minne

Långsamt tal

Yrsel

Frusenhet

Viktuppgång trots minskad aptit

Långsam puls

Minskad sexlust

Hud och hår blir torra, även ögonen

Tecken på hypertyreos (överproduktion)

Det är motsatsen, sköldkörteln är överaktiv och tillverkar för mycket hormon vilket ökar ämnesomsättningen.

Svettningar och hjärtklappning kan vara tecken på att sköldkörteln överproducerar.
Svettningar och hjärtklappning kan vara tecken på att sköldkörteln överproducerar.

Symptom överproduktion

Hjärtklappning

Svettningar

Hög kroppstemperatur

Trötthet

Muskelvärk

Dålig kondition

Svårt att sova

Humörsvängningar, kort stubin, oro, rastlöshet,

Koncentrationssvårigheter

Viktminskning, ibland mycket kraftig

Eftersom man är på ett sådant högvarv kan relationer privat och jobbet drabbas, man kan ta överilade beslut.

Hur påverkas fertiliteten?

Det är viktigt att inte gå runt med obehandlad hypotyreos, särskilt inte om man planerar att bli gravid.

– Hypotyreos påverkar fertiliteten. Om man söker vård för att man inte kunnat bli gravid så görs alltid prover. Man har svårare att bli gravid men också större risk för missfall. En obehandlad hypotyreos kan dessutom påverka fostret, säger Malin Treseler.

Hur ställs diagnosen?

Ett blodprov visar om hormonproduktionen är rubbad. Det är viktigt att gå till läkare om man misstänker att man är sjuk. Symptomen kan vara diffusa, skiljer sig från individ till individ, och kan förväxlas med depression och utbrändhet.

Hur behandlas hyoptyreos?

Man får medecin, konstgjord tyroxin, för att kompensera den låga hormonproduktionen. Det kan ta tid innan kroppen kommer i balans. man tar medecinen hela livet och går på återkommande kontroller.

Hur behandlas hypertyreos?

Med läkemedel, radioaktivt job eller operation. Vilken metod som väljs beror på patientens tillstånd. Läkemedlet blockerar sköldkörtelns hormonproduktion - antingen helt och då får man även ta konstgjort tyroxin - eller i lägre doser för att justera halterna av kroppens eget hormon. Man fortsätter går på kontroller, vid återfall kan man överväga annan behandling.

Många mår dåligt trots medicinering

Som regel behandlas alla hypotyreos-patienter med ett syntetiskt framställt sköldkörtelhormon, levotyroxin. Medicinen heter Levaxin eller Euthyrox. Många fortsätter dock att må dåligt, enligt Sköldkörtelförbundet. Endast ett fåtal patienter erbjuds en individanpassad medicinering, trots att flera forskningsrapporter visar att det kan få dem att må bättre.

 

Läs också:

Läs mer på Hälsoliv: Trött hela tiden? 7 vanliga diagnoser

Sportjournalisten Karin Frick om sin hypertyreos (överproduktion av sköldkörteln)