Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Det är dom som bestämmer...

I börsbolagens topp är nästan 100 procent män. Ett deprimerande faktum som amelia vill ändra på. För att det är orättvist. För att det är olönsamt. Och för att det till och med kan vara farligt för världsekonomin. Att män har ?all makt i näringslivet är helt enkelt en riktigt dålig idé.

Foto: Getty Images/iStockphoto

”Jag ska bara stämma av med chefen, kolla vad hon tycker, så ringer jag tillbaka.”

En vanlig manlig kommentar. Tyvärr åsyftar han sällan chefen på jobbet, utan ”chefen där hemma”, alltså kvinnan i familjen.

Man kan undra varför kvinnor får styra så mycket hemma? Tja, kanske för att vi där har lärt oss att vara suveräna chefer, bra på att koordinera, planera, tänka ekonomiskt och empatiskt, komma med kreativa lösningar på oförutsedda problem och ta långsiktigt ansvar. Allt på en och samma gång. Inga problem! Vi är vidare välutbildade och duktiga på språk, kommunikation och att lyssna. Fantastiska ledaregenskaper. Och ändå är 97 procent av börsbolagens vd:ar män – för att bara nämna en deprimerande siffra.

amelia har de senaste veckorna, i tidningen och i Almedalen krävt fler kvinnor i börsbolagens styrelser. För rättvisans skull. Och för att allt annat är ett slöseri med kompetens. Men det finns ytterligare anledningar till att ge fler kvinnor makt.

– Jämställdhet är inte bara det rätta, utan också det smarta. Det finns flera studier som visar att blandade grupper och ledningsgrupper, och då räcker det inte med en eller två kvinnor, har bättre resultat både organisatoriskt och ekonomiskt, säger Camilla Wagner, jämställdhetsexpert och chef över VA ledarskap på Veckans Affärer.

Så här blir det när män har all makt:

1. Världsekonomin kraschar?

Inte nog med att det är framförallt män som har stått bakom stora skandaler som Lehman Brothers-kraschen, Worldcoms osanna bokföring, Enrons korruption, Skandia-affären, Göteborg energis mutskandaler och HQ Banks fall. Det var i många fall kvinnor som var ”whistleblowers” och larmade om oegentligheterna. Kvinnor som hade modet att ifrågasätta sin egen grupp, när männen istället bara hängde på.

– Hanhundar jagar i flock. Tikar är mer självständiga och listiga och jagar aldrig i flock. Män tävlar också i högre utsträckning, vilket kan vara farligt. Och deras prestige gör att de ”aldrig frågar om vägen”, för att inte verka dumma, konstaterar Amelia Adamo.

– Det är bra med en kvinna i ledningen som säger ”ska vi verkligen ta den risken”, sa Michael Berglund, vd för Michael Berglund Executive Search, som jobbar med rekrytering till företagsledningar och styrelser, till Dagens Industri.

2. Det är olönsamt...

Kvinnlig närvaro i företagsledningen spelar roll! Bland annat visar en undersökning från konsultbolaget McKinsey att bolag med mest jämställd ledning i genomsnitt har 41 procent högre avkastning än de med bara män. Den så kallade EVA-rapporten från Finland visar att bolag med en kvinnlig vd är ungefär tio procent mer lönsamma.

En undersökning från forskningsinstitutet Catalyst women säger att de mest jämställda företagen i USA är 35 procent mer lönsamma än de minst jämställda. Och när den ansedda ekonomen Justin Wolfers studerade bolag med kvinnliga vd:ar under perioden 1992 till 2004, kom han fram till att det inte var någon skillnad jämfört med företag ledda av män. Det vill säga i bästa fall är kvinnor lönsamma, i värsta fall har de ingen inverkan. Så vad väntar vi på?



3. Det blir enfaldigt

Det finns hur många studier som helst som visar på att mångfald är bra; blandade grupper är mer effektiva, produktiva och kreativa. Och homogena grupper blir mer enkelspåriga och träiga i sitt tänkande.

– Enkönade församlingar är aldrig bra, enkönade näringslivsgrupper ännu värre. Bland annat för att män sällan förstår värdet av sådant som inte omedelbart kan beskrivas i siffror. Nej, det är bättre om vi blandar egenskaper, personligheter, kunskaper och kön, säger Amelia Adamo.

– Även män presterar bättre i en blandad grupp. I en homogen grupp där alla har blivit invalda för att de är lika, är man inte lika benägen att ifrågasätta saker. En person som däremot är trygg i att hon är invald för sin kompetens har lättare att ta upp obekväma frågor. Och tro mig, kvinnor på höga poster är testade och nagelfarna många gånger om, och vet därför med säkerhet att de är valda för sin kompetens, inte för att de tillhör ett visst nätverk, säger Camilla Wagner.

4. Grabbkulturen regerar

Varför måste kvinnorna bli just vd:ar och styrelseledamöter? Spelar det någon roll för mig, kan man undra. Ja, det gör det, för den som sitter högst upp har mest makt – makt att också påverka resten.

– Om man börjar i toppen förändras jargongen och företagskulturen där – det blir inte längre möjligt att ha en lika grabbig kultur. Detta kommer snart att sippra ner i fler lager på företaget, vilket påverkar även dig och mig. Plus att kvinnan på toppen blir en förebild för andra kvinnor; ”aha, här kan jag också göra karriär”. Man får inspiration och ser sin chans, istället för att man förväntar sig att slå i glastaket redan på mellanchefsnivå, säger Camilla Wagner.



5. Bra chefer får inte chansen

Kvinnor är ingen homogen grupp, och skillnaden kvinnor emellan är minst lika stor som den mellan kvinnor och män.

– Men det har visat sig att de kvinnor som har nått ända upp till toppen i näringslivet bland annat är bättre på att förankra beslut och ha en lyssnande ledarstil än sina manliga motsvarigheter, säger Camilla Wagner.

Det finns också undersökningar som visar att kvinnliga chefer smäller högt. Bland annat har brittiska konsultfirman Reabur tittat på detta och kommit fram till att 38 procent föredrar en kvinnlig chef framför en manlig och för var tredje person är könet irrelevant. Kvinnliga chefer ansågs vidare vara mer förstående och lättare att prata med.

Och vem jobbar inte bättre under en chef man gillar?

Prata vidare om det här i kommentarsfältet nedan!