Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dags för en ny karriär – så gör du i 5 enkla steg

Har du länge varit trött på din nuvarande jobbsituation men inte vågat eller orkat göra något åt den? Med hjälp av dessa fem steg kanske du snart är på väg mot drömjobbet.

"För sju år sen kom Galaxia Elias till Sverige från Syrien. Hon fick jobb direkt och förväntades att vara tacksam över sin anställning trots att hon inte trivdes. Men Galaxia gick inte med på att vara tacksam, hon följde sin dröm och sa upp sig från sin tjänst som HR-koordinator och driver nu ett bokförlag. Dessutom berättar Maria Mattsson Mähl från AlphaCE om hur vanligt det är att vilja byta spår i karriären och hur man kan gå till väga för att göra det."

https://embed.acast.com/jobbliv/9.bytakarriarmedgalaxia?width=100%25&height=188&frameborder=0&scrolling=no

Två kvinnor som vet hur det är att lämna ett tryggt arbete för att istället starta eget är Sofia Rasmussen, 36, och Viktoria Höglund, 42.

Sofia Rasmussen är statsvetare i grunden och Viktoria Höglund är utbildad civilekonom.

Tillsammans har de använt sina erfarenheter och skrivit boken "Från jobbdröm till drömjobb: Dags att ta steget?"

– Jag var bara 27 år när jag sa upp mig, så det var ganska tidigt men jag kände mig redan trött på det jag gjorde innan, säger Viktoria, som jobbade på ett stort managementföretag.

– Det var väldigt lärorikt men också bjässigt och segt med långa beslutsprocesser. När jag tänker tillbaka på det drevs jag av att jag absolut inte ville fastna i det jag var i, och att jag ville ha större frihetsgrader och skapa något eget.

LÄS MER: Förhindra att drabbas av utmattningssyndrom – börja med att säga "nej" på jobbet

För Sofia var situationen annorlunda. Hon hade just få sitt första barn när hon valde att säga upp sig och starta eget.

– Den största rädslan för mig var att mista den ekonomiska tryggheten, men jag ändrade mitt liv för att kunna göra det här. Vi flyttade ut från stan och såg till att ha lägre kostnader, för jag tyckte att friheten var värd det. Jag ville inte fastna i att jaga något annat än just frihet. Och att till exempel kunna skriva en bok på arbetstid – det är min dröm, berättar hon.

Både Sofia Rasmussen och Viktoria Höglund har uppfyllt en dröm genom att skriva den här boken.

Nu vill de två författarna uppmuntra andra att våga ta steget till att få drömjobbet eller göra verklighet av en idé.

– Ofta är problemet inte att veta hur man ska göra för att ta steget, utan att man inte ens vet om man vill eller vågar, förklarar Sofia.

Med hjälp av Viktorias och Sofias 5-stegsguide får du hjälp att närma dig drömmen.

5 tips för att göra verklighet av jobbdrömmen

1. Granska din idé eller dröm noga

Fråga dig vilka som är de viktigaste komponenterna för dig: "Varför vill jag det här och varför känns det så viktigt?" Gör research kring den här drömmen och fundera på vad det är som krävs. Läs på och ta luncher med andra i branschen och människor som har gjort samma resa.

2. Förstå vad som hindrar dig

När du verkligen har rannsakat dig själv och sett de verkliga hindren kan du fundera på om det finns andra vägar till målet. Ett hinder är bara ett hinder om du väljer en väg där hindret står och nu gäller det att ta sig förbi det. Det kan handla om att genomföra idén i en annan form. Om du vet vad som är viktigt i själva drömmen i första steget kan du se att det finns andra sätt att nå dit.

3. Försök att inte se projektet för stort

Bryt ned idén lite grann och fokusera inte bara på slutmålet, eftersom projektet då kan kännas svårt att hantera. Ta ett litet steg i taget och tänk istället "Vad kan jag göra imorgon efter frukost?" eller starta i liten skala på helger eller kvällar. Kolla om du kan jobba deltid eller anmäl dig till en kvällskurs. Om du lever tillsammans med någon kan ni göra upp att du får jobba med din idé mellan 10 och 12 varje lördag, till exempel.

– Vi fostras in i att tänka "Allt eller inget", och det finns många amerikanska filmer där man satsar allt på ett kort och familjen får svälta, men det blir mer konkret om vi ger drömmen lite tid och tar ett steg i taget, säger Sofia.

4. Omge dig av rätt människor 

Se till att ha människor runt dig som du litar på. Både människor som kan ge dig tips och råd och vara bollplank, och de som du vågar prata öppet med. Drömmen blir lite konkretare när du berättar om den och då blir det lättare att artikulera för dig själv vad du är ute efter.

– Vi har lite jante fortfarande, att man inte vill säga vad man drömmer om, men det är bara att köra på, våga prata. Vi är också rädda för att folk ska stjäla vår idé och det kan ju hända men folk har tusen idéer och det handlar ju om att genomföra en, säger Sofia.

5. Ställ dig nyckelfrågan: "Vad är viktigast för mig?"

Jämför risken med att våga ta steget och kanske misslyckas, med risken att du på pensionsdagen ångrar att du inte gav drömmen en chans. Vad känns värst? Om ett misslyckande är värre så vet du det.

– Ofta visualiserar vi vad som kan hända om drömmen inte går så bra. Men vi visualiserar inte vad som kan hända om vi inte försöker, förklarar Viktoria.

Hur ser livet ut om tio år om du inte ger drömmen en chans, och hur känns det när du tänker på det? Sätter du den frågan på sin spets innebär det också att du tar ett aktivt beslut. Ska jag eller ska jag inte genomföra den här drömmen? Det är mindre risk att du blir bitter om du valde att inte göra något av det, eftersom det då ändå var ett aktivt beslut.

Vem vet, kanske är det du som har en ny karriär före sommaren!