Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bjud på lyxig festmiddag – trerätters som gör succé hos gästerna

Julbord i all ära – få saker går upp mot en härlig trerätters med vänner, tycker Jessica Frej: ”Här är julig mat för dig som redan är trött på sill och köttbullar!”

Saffrans­risotto med ­bakade ­tomater

”Många tycker att det verkar svårt att laga risotto, men det är lätt. Har man bara parmesan, risottoris och vin hemma, så kan man alltid svänga ihop en krämig risotto. Perfekt när du får oväntat besök.”

 

Tid: 30 minuter

3 klyftor vitlök

1 gul lök

1 fänkål

1 dl olivolja

4 dl carnaroliris

3 dl torrt vitt vin (gärna det vin du serverar till maten)

2 påsar (1 g) saffran

12 dl varm grönsaksbuljong

25 g smör

2,5 dl riven parmesanost

Till servering:

Basilikablad

Ugnsrostade tomater (se recept nedan)

Svartpeppar

Olivolja

Gör så här:

1. Finhacka vitlök, lök och fänkål. Fräs det i olivolja, i en tjockbottnad stor kastrull, tills löken är genomskinlig och mjuk.

2. Häll i riset och låt det suga upp oljan. Strö över saffran och häll sakta på vinet. Rör hela tiden.

3. Tillsätt buljongen löpande under omrörning i cirka 20–25 minuter, eller tills riset är precis klart. Ta av från värmen och rör i smör och parmesan. 4. Servera med de ugnsrostade tomaterna (se recept nedan), basilika, olivolja och nymalen svartpeppar.

Ugnsrostade tomater

400 g små tomater, gärna i olika färger.

5 vitlöksklyftor

1 dl grovt hackad timjan

1 dl olivolja

½tsk salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 100°. Dela tomaterna på mitten och lägg dem i en form eller på en plåt.

2. Krossa vitlöksklyftorna med sidan av en kniv och lägg dem tillsammans med örterna runt och på tomaterna. Ringla över olja och salta.

3. Baka tomaterna i ugnen i ca 1 ½–2 timmar tills de är genommjuka, men

ändå håller ihop.

Pigg laxcarpaccio



”Istället för gravlax. Jag älskar, älskar, älskar den här rätten, och den är alltid lika uppskattad.”

[adSpace placement="auto"]

Tid: 15 minuter

¾ dl ljus soja

3 msk risvinsvinäger

1 tsk honung

1 msk färsk, riven ingefära

1 klyfta vitlök, riven

1 msk sesamolja

1 krm chiliflakes

1 kruka koriander

300 g lax, gärna salmalax

Gör så här:

1. Skiva laxen så tunt du kan och fördela den på fyra tallrikar.

2. Blanda resten av ingredienserna (utom koriandern) till en dressing, och ringla den över laxen.

3. Toppa med korianderbladen.

Citron- och clementinsviss

”Rolig variant på världens godaste och enklaste efterrätt. Går hem hos

både stora och små.”

4 clementiner

5 dl citronsorbet

3 dl vispgrädde

4 dl krossade maränger

Eventuellt isfacklor

Gör så här:

1. Skala och klyfta clementinerna. Vispa grädden fluffig.

2. Skeda upp glassen i en skål, toppa med grädde, maränger och clementinklyftor.

3. Servera gärna med tomtebloss/isfacklor, för extra festlig feeling!

Iskallt apelsinbubbel

En bubblande apelsindrink är en superhärlig start på julfesten!” 

Tid: 3 minuter

4 dl mousserande vin

2 dl apelsinjuice

½ dl apelsinsaft

is

Gör så här:

1. Fyll fyra glas med is.

2. Fördela ingredienserna i glasen och servera.

Recepten finns även att hitta i amelia nummer 26.

Vill du se mer sånt här? Gör som 27 000 andra och gilla amelia på Facebook och Instagram!