Bjud på lyxig festmiddag – trerätters som gör succé hos gästerna

Julbord i all ära – få saker går upp mot en härlig trerätters med vänner, tycker Jessica Frej: ”Här är julig mat för dig som redan är trött på sill och köttbullar!”

Saffrans­risotto med ­bakade ­tomater
saffransrisotto-med-bakade-tomater

”Många tycker att det verkar svårt att laga risotto, men det är lätt. Har man bara parmesan, risottoris och vin hemma, så kan man alltid svänga ihop en krämig risotto. Perfekt när du får oväntat besök.”

Tid: 30 minuter

  • 3 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 fänkål
  • 1 dl olivolja
  • 4 dl carnaroliris
  • 3 dl torrt vitt vin (gärna det vin du serverar till maten)
  • 2 påsar (1 g) saffran
  • 12 dl varm grönsaksbuljong
  • 25 g smör
  • 2,5 dl riven parmesanost

Till servering:

Basilikablad
Ugnsrostade tomater (se recept nedan)
Svartpeppar
Olivolja

Gör så här:
1. Finhacka vitlök, lök och fänkål. Fräs det i olivolja, i en tjockbottnad stor kastrull, tills löken är genomskinlig och mjuk.
2. Häll i riset och låt det suga upp oljan. Strö över saffran och häll sakta på vinet. Rör hela tiden.
3. Tillsätt buljongen löpande under omrörning i cirka 20–25 minuter, eller tills riset är precis klart. Ta av från värmen och rör i smör och parmesan. 4. Servera med de ugnsrostade tomaterna (se recept nedan), basilika, olivolja och nymalen svartpeppar.

  • Ugnsrostade tomater
  • 400 g små tomater, gärna i olika färger.
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 dl grovt hackad timjan
  • 1 dl olivolja
  • ½  tsk salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 100°. Dela tomaterna på mitten och lägg dem i en form eller på en plåt.
2. Krossa vitlöksklyftorna med sidan av en kniv och lägg dem tillsammans med örterna runt och på tomaterna. Ringla över olja och salta.
3. Baka tomaterna i ugnen i ca 1 ½–2 timmar tills de är genommjuka, men
ändå håller ihop.

Pigg laxcarpaccio

laxcarpaccio med jessica frej

”Istället för gravlax. Jag älskar, älskar, älskar den här rätten, och den är alltid lika uppskattad.”

Tid: 15 minuter

  • ¾ dl ljus soja
  • 3 msk risvinsvinäger
  • 1 tsk honung
  • 1 msk färsk, riven ingefära
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk sesamolja
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 kruka koriander
  • 300 g lax, gärna salmalax

Gör så här:
1. Skiva laxen så tunt du kan och fördela den på fyra tallrikar.
2. Blanda resten av ingredienserna (utom koriandern) till en dressing, och ringla den över laxen.
3. Toppa med korianderbladen.

Citron- och clementinsviss

citron-och-clementinsviss-jessica-frej

”Rolig variant på världens godaste och enklaste efterrätt. Går hem hos
både stora och små.”

  • 4 clementiner
  • 5 dl citronsorbet
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 dl krossade maränger
  • Eventuellt isfacklor

Gör så här:
1. Skala och klyfta clementinerna. Vispa grädden fluffig.
2. Skeda upp glassen i en skål, toppa med grädde, maränger och clementinklyftor.
3. Servera gärna med tomtebloss/isfacklor, för extra festlig feeling!

Iskallt apelsinbubbel

apelsinbubbel-jessica-frejEn bubblande apelsindrink är en superhärlig start på julfesten!”

Tid: 3 minuter

  • 4 dl mousserande vin
  • 2 dl apelsinjuice
  • ½ dl apelsinsaft
  • is

Gör så här:
1. Fyll fyra glas med is.
2. Fördela ingredienserna i glasen och servera.

Recepten finns även att hitta i amelia nummer 26.

Vill du se mer sånt här? Gör som 27 000 andra och gilla amelia på Facebook och Instagram!