Den godaste burgaren får du om du bakar dina egna hamburgerbröd. Här är bästa receptet för hamburgerbröd.

Så gör du egna hamburgerbröd. Receptet är beräknat för 18 små hamburgerbröd eller 8 stora.

Ingredienser:

1/3 paket jäst
1 dl mjölk
1 dl vatten
1 ägg + 1 ägg att pensla med
30 g smör (2 msk)
7,5 dl vetemjöl special
0,5 dl socker
1 tsk salt
Neutral olja, t. ex. raps
Sesamfrön

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten tills det blir fingervarmt och rör sedan ut jästen med lite av vätskan.

2. Vispa upp ägget och blanda ner det i bunken tillsammans med resten av vätskan, smöret, mjölet, sockret och saltet.

3. Knåda ihop degen i 10 minuter, för hand eller i assistent, den ska bli fast, smidig, blank och bara klibba lätt när du tar i den. Tillsätt eventuellt någon matsked extra mjöl eller två om degen känns för kladdig.

4. Lägg degen i en bunke penslad med lite olja inuti, täck ordentligt med plastfolie och låt jäsa i ca 1,5 timmar tills degen blivit dubbelt så stor. 5. Stjälp upp degen på lätt mjölad yta och dela den i 18 lika stora delar.

6. Forma fina runda bollar och lägg dem på ett bakplåtspapper som du penslat lätt med någon tesked olja. Tryck till bollarna försiktigt med handflatan så att du får runda kakor.

7. Låt dem jäsa under bakduk i någon timme till, tills de återigen blivit ungefär dubbelt så stora.

8. Värm ugnen till 200 grader. Vispa ägget tillsammans med 1 msk vatten. Pensla bröden noga med äggvispet och strö över sesamfrön.

9. Grädda i 10-15 minuter beroende på storlek, håll koll på bröden. Håll koll på färgen då effekten av olika ugnar alltid varierar. Låt de färdiga bröden svalna på galler.

Recept: Eleonora von Essen

Billig mat behöver inte vara tråkig – här en lyxig budgetmeny

NUVARANDE Bästa receptet på hemgjorda hamburgerbröd
NÄSTA De 9 bästa apparna för meditation – amelia tipsar