ANNONS
Jenny Grimsgård

Husmorsornas enkla påskmeny - med något för alla

Påsksill, fänkålsgravad lax, sesamrullad sashimi och underbart god mazarintårta. amelias husmorsor Emma Hamberg och Anette Rosvall har satt ihop en fantastisk god påskmeny som alla kan laga.

Tävla om bästa påskreceptet

Vilket är ditt favoritrecept till påskbordet? Skicka in ett tävlingsbidrag och vinn ett ex av tidningen amelia Vår. Klicka här för att tävla!

Fänkålsgravad lax med citron

Att grava egen lax är så otroligt lätt, men smakar så otroligt mycket mer och härligare än den man köper i butik. Den här är en riktig liten goding.

Du behöver:
800 gram lax med skinn, utan ben
3/4 dl salt
3/4 dl socker
1 tsk grovmalen vitpeppar
rivet skal av 2 citroner
1 litet finstrimlat fänkålshuvud
0,5 dl pernod (eller annan lakritssmakande sprit)

Gör så här: Dela laxen i två lika stora bitar. Blanda alla kryddorna och klappa in dem på köttsidan av ena laxbiten, droppa över spriten. Lägg över den andra laxbiten som lock. Stoppa ner laxpaketet i en plastpåse och låt det sedan vila i en form. Lägg på en tyngd och skjuts in i kylskåpet i 2 dygn. Vänd gärna laxen några gånger så att smakerna riktigt gosar in sig i laxköttet. Innan servering skrapar du av kryddorna från laxen och skär den i tunna skivor. Servera med tunt skivad fänkål, citronrasp och en riktigt smakrik rapsolja.


Sill med apelsin

Stjärnanis är så vackert och gott, precis som påsken själv!

Du behöver:
1 burk inläggningssill (så kallad 5-minuterssill)
skalet från 1 apelsin i strimlor
3 st sjärnanis
Lagen:
1 dl ättikssprit
2 dl socker
3 dl ättika
0,5 dl gin

Gör så här: Koka upp lagen och låt den kallna helt.


Artikeln fortsätter under annonsen
Vilket är ditt bästa påskrecept? Tävla om ett ex av amelia Vår
Vilket är ditt bästa påskrecept? Tävla om ett ex av amelia Vår
amelias historia - en nostalgitripp i gamla omslag
amelias historia - en nostalgitripp i gamla omslag
ANNONS






















Skölj sillen och lägg sedan ner den i omgångar tillsammans med apelsinskalet och stjärnanis. Häll på lagen och låt stå i ett dygn innan servering.


Viktors vodkasill

Okej, han är inte 18 år än, Anettes son. Så det där med vodkan får han ta det lugnt med. Hälla lite på sillen, inte i munnen. Detta är Viktors underbara vodkasill!


Du behöver:

1 burk inläggningssill (så kallad 5-minuterssill)
1 citron i tunna skivor
1 tsk kumminfrön
Lagen:
1 dl ättikssprit
2 dl socker
3 dl ättika
0,5 dl vodka (naturell)

Gör så här: Koka upp lagen och låt den kallna helt. Skölj sillen och lägg sedan ner den i omgångar tillsammans med de tunna citronskivorna och kumminfröna. Häll på lagen och låt stå i ett dygn innan servering.

Sesamrullad sashimi med sojasås

Nu är vi lite skönt cross-over här. Men absolut, japanska smaker gifter sig utmärkt med svenska!

Du behöver:
400 gram fin laxfilé utan ben
0,5 dl blandade sesamfrön (svarta och vita)

Lagen:
0,5 dl soja
3 msk limejuice
2 msk fisksås
röda chilifrukter

Gör så här: Eftersom du äter den här laxen nästan rå, är det viktigt att fisken varit fryst innan du serverar den. Ta fram din filé ur frysen så att den hinner tina innan du tillreder den. Rulla laxfilén (jag använde salmalax) i sesamfrön. Se till att din stekpanna är ultrahet innan du låter laxfilén säga tjena till pannan på alla sidor i bara några minuter.
Skär sedan laxen i tunna, tunna skivor och lägg upp snyggt på ett fat. Blanda alla ingredienser till såsen och servera lax och sås, doppa och ät.


Kardinalen av mazarintårta

Påsken kräva maffig tårta. Denna är maffig, inte bara till sin volym, utan även till namnet!

Du behöver:
Pajskal:
300 gram digestivekex
75 gram smält smör

Fyllning 1:
2 dl blodapelsincurd
4 dl blodapelsinjuice
3 dl socker
3 ägg + 3 äggulor (ihopvispade)
100 gram smör

Fyllning 2:
250 gram mandelmassa
3 ägg
0,5 dl socker
100 gram rumstempererat smör
rivet skal av 1 apelsin

Glasyr:
2 dl florsocker
3 msk apelsinjuice (jag använde blodapelsinjuice)
Garnering:
fina gula kulor
kanderade apelsiner

Gör så här: Pajskalet: Krossa kexen till smulor och blanda med det smälta smöret. Tryck ut smulorna i en springform med löstagbar kant (ca 22 cm i diameter). Låt botten gå i ugnen på 175 grader i 15 minuter. Ta ut godsaken och låt den svalna medan du gör fyllningen.

Fyllning:
För att göra den första fyllningen blandar du alla ingredienser förutom smöret i en skål som tål värme. Sätt sedan skålen över ett vattenbad på spisen. Rör hela tiden tills blandningen blir tjock. Dra den ifrån värmen och rör ner smöret. Låt det hela kallna helt och du har ca 6 dl apelsincurd! Det som blir över kan du ha på skorpor till ditt kvällste. Mums! För att göra andra fyllningen vispar du enkelt ihop alla ingredienser till en jämn och klumpfri massa. Smaksätt med rivet apelsinskal.
Sen är det bara att bygga tårta. Lägg curden på kexbotten. Klutta sedan ut den andra fyllningen över curden. Ställ in tårtan i ugnen på 175 grader i ca 1 timme (kolla noga att fyllningen har stelnat genom att skaka lite försiktigt på den). Låt den stå och svalna Innan du rör ihop glasyren och breder den försiktigt över kakan.

Alla recept är beräknade för 4 personer, om inget annat anges.

Missa inte husmorsornas blogg!


Vilket är ditt bästa påskrecept? Tävla om ett ex av amelia Vår
Vilket är ditt bästa påskrecept? Tävla om ett ex av amelia Vår
amelias historia - en nostalgitripp i gamla omslag
amelias historia - en nostalgitripp i gamla omslag
ANNONS

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Du kanske också gillar

ANNONS