Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Isabella Lövin lyckades förändra EU:s fiskepolitik

Så lyckades journalisten och författaren Isabella Lövin förändra hela EU:s fiskepolitik.

Foto: Fotgraf Fredrik Hjerling

Det ligger riktigt illa till med fiskebestånden i EU. De senaste åren har fler och fler miljörörelser höjt rösten för att få till en förändring i politiken så att fisken kan räddas från total kollaps, men inget har gjorts. Journalisten och författaren Isabella Lövin började gräva i den här frågan redan 2003.

- Jag tappade nästan hakan när jag insåg hur det stod till, säger Isabella Lövin, som då satte och skrev och publicerade en artikel i tidningen Allt om mat. Nu 10 år senare, var hon med om att få igenom ett historiskt beslut av EU-parlamentet om att stoppa överfisket i Europa.

När du började engagera dig för den här frågan, trodde du att du skulle gå så här långt?

- Nej, absolut inte! Jag var ju överlycklig för minsta positiva signal för den artikeln jag skrev, säger Isabella Lövin.

Artikeln skapade en del uppståndelse när den publicerades.

- Vissa fiskeföretag drog bort sina annonser från tidningen och jag fick arga samtal från yrkesfiskare. Men jag tror det fick så stor genomslagskraft för att det jag skrev var sant.

Isabella Lövin blev mer och mer intresserad i frågan och skrev något år senare boken ”Tyst hav” om hur överfisket så gott som förintat flera av våra fiskebestånd. Boken fick enorm uppmärksamhet och skapade debatt i Sverige när den kom. Ett tag senare fick hon erbjudandet att för Miljöpartiets räkning driva frågan nere i Bryssel. Hon tackade ja och blev också framröstad som en av Sveriges EU-parlamentariker.

- Uppdraget var redan från början att driva fiskefrågan. Jag har ju gått in i det här för att förändra politiken.

Vilket hon också lyckats med då EU-parlamentet i går historiskt röstade för ett stopp för överfisket och utkastförbud.

Vad var som gjorde att du lyckades få igenom förändringen, tror du?

- Jag har varit enormt fokuserad och kunnig. Ingen kunde slå mig på fingrarna om någonting och det ledde till att jag fick stort förtroende från mina kollegor också, säger hon.

Isabella är parlamentsledamot och gruppledare för de gröna i Fiskeriutskottet och har även haft flera av de stora miljörörelserna i ryggen i den här kampen. Det som kvarstår nu är att få EU-rådet att fatta själva beslutet om lagstiftning. Parlamentet har röstat, men nu måste rådet fatta beslutet.

- Vi kommer att vända på varenda sten vi kan för att få igenom det här.

Hur gör ni det?

  - Vi ska försöka utnyttja folk med kontakter i de olika regeringarna och se till att frågan lyfts i de länder det finns hopp om. I den processen är det viktigt att Sveriges regering går in och gör sitt jobb också.

Vi kommer att få bättre fisk

Om rådet nu klubbar igenom en lagförändring av fisket i Europa, kommer det att påverka oss konsumenter på något sätt?  

- O ja! I början kommer vi inte att märka det, vi importerar så mycket fisk i dagsläget. Men inom 5-10 år kommer fångsterna av fisk att öka i EU. Det kommer att kosta mindre för fiskarna att ta upp fisk, de behöver inte ligga ute så länge och fisken de tar upp kommer att vara större.

- Vi kommer att få se torskkinder och torskryggar som förr, och inte de sladdriga filéerna som finns att köpa nu, säger Isabella Lövin. Fiskebeståndet kan hämta sig relativt fort, menar hon, som i sin slutplädering inför beslutet i parlamentet lyfte upp Norge som ett exempel. Där har man stramat åt fiskepolitiken och kan nu hämta upp så mycket fisk i Barents hav att de dumpar priserna.

- Det är det som är så hoppfullt med fisken, den kan återhämta sig fort.

_______________

Isabella Lövin

Ålder: 50 år.

Bor: Värmdö/Bryssel

Aktuell som: isbrytare och förändrare i EU:s fiskeutskott.

_______________