ANNONS

Foto: iStock

Så får du bort pigmentfläckarna

Pigmentfläckar (eller hyperpigmentering som det också kallas) kan dyka upp av olika orsaker. Vi har tagit reda på varför och vad man kan göra åt pigmentförändringar i till exempel ansiktet. Här är amelias stora guide till behandling av pigmentfläckar och listan på metoderna som fungerar.

Varför får man pigmentförändringar?

De flesta pigmentförändringarna beror på oförsiktigt solande. Åven hormonförändringar, till exempel i samband med graviditet, och vissa mediciner och p-piller kan ge pigmentfläckar. Även åldrande och arvsanlag spelar roll.

Så förebygger du pigmentfläckar

När det gäller pigmentfläckar orsakade av solljus, går det att skydda sig.

 • Vistas så lite som möjligt i starkt solljus. 
 • Undvik solen helt när den är som starkast (mellan kl 11 och 15) under sommarhalvåret.
 • Använd alltid solskyddsfaktor, även på hösten och vintern. 
 • Glöm inte att smörja solskydd på hals, dekolletage och handrygg.
 • Sola inte i solarium.

Solen gör oss vackert gyllenbruna men kan också ge solskador. Då klumpar hudens melanin ihop sig och bildar mörka pigmentfläckar. Värst utsatt är områdena i ansiktet, på kinderna, överläppen och i pannan. Men även hals, dekolletage och handrygg är områden där de mörka fläckarna brukar bli extra tydliga.

– Hyperpigmentering (som fläckarna kallas) kan ha olika bakomliggande orsaker. De som uppkommit av överdrivet solande är oftast lättare att åtgärda, medan hormonellt betingade fläckar sitter djupare, säger Anne Wetter, hudläkare på Diagnostiskt Centrum Hud i Stockholm.

Låt en läkare titta på dina pigmentfläckar

Att bli kvitt en pigmentförändring är svårt. Har du väl fått mörka fläckar tar det tid att få en jämn hudton. Det räcker inte alltid med en blekande kräm.

– Det är viktigt att man får en ordentlig bedömning av hudläkare för en riktad behandling. Då först vet man vilken typ av pigmentförändring det handlar om. Oftast krävs en kombinationsterapi där receptbelagd formula av hydrokinon* ingår tillsammans med kemisk peeling och/eller laserbehandlingar.


Artikeln fortsätter under annonsen
amelia nummer 22 2012
amelia nummer 22 2012
Höstens finaste frisyrer - om amelias läsare får bestämma
Höstens finaste frisyrer - om amelias läsare får bestämma
ANNONS

– Hydrokinon har en bevisat blekande effekt. Men hydrokinonbaserade krämer är receptbelagda och får endast användas under en begränsad tid, säger Anne Wetter.


Så fungerar krämer mot pigmentförändringar

Krämer från vanliga butiker eller skönhetssalonger är milda och säkra att använda. Vissa hämmar melaninproduktionen så att nya fläckar inte bildas så lätt. Andra verkar genom att exfoliera, det vill säga lösa upp det yttersta hudlagret, och öka cellförnyelsen. När det hela tiden bildas nya, fräscha celler försvinner de mörka fläckarna och både hudton och hudstruktur blir allt jämnare. Om du inte solar, vill säga. Har du väl fått en pigmentfläck så lurar den under huden. Det räcker med några minuter utan solskydd så är fläcken där igen.

Att bekämpa pigmentfläckar tar tid – du kan inte bli av med dem över en natt, inte ens på en månad. Men med tålamod, envishet och antipigmenterings-produkter som passar just din hud kan du se få en fläckfri hud i framtiden.


Guide till fem olika pigmentfläckar

1. Melasma

Kallas också ”cloasma”. Syns som mörka skiftningar i ansiktet och blir tydligare om du solar. Orsakas av hormoner, kan drabba gravida och de som äter vissa p-piller (de som innehåller både östrogen och progesteron). Är svårbehandlade.

2. Lentigo

Kallas också ”åldersfläckar” men kan dyka upp i 30–40-årsåldern. Är delvis ärftligt betingade.

3. Efterinflammatorisk pigmentering

Mörka ärrbildningar som bildas när huden läker efter akne eller hudeksem. Kan även uppstå om du solar med parfym på huden.

4. Fräknar

Är genetiskt betingade och kan öka eller minska med åldern.

5. Solskador

Flammiga, inte så mörka fläckar på solexponerade områden som ansikte, händer och dekolletage. Beror på för mycket solande.

6. Hyperpigmentering

Den bruna färg huden får av att utsättas för sol. Även jämn brun färg över hela kroppen är en form av hyperpigmentering.


3 sätt att behandla pigmentfläckarna

1. Kurbehandling

Hudterapeuter arbetar med betydligt starkare produkter än de du kan använda hemma. Börja med en kur, och använd sedan produkter som rekommenderas för dig. Märken som erbjuder utjämnande behandlingar är bland annat: Nimue, Priori, Dermalogica, Bioline och Exuviance.

2. Ljusbehandling

Utförs av hudläkare eller specialutbildad hudterapeut och fungerar bäst på ytliga fläckar. För hormonella pigmenteringar kan behandligen kompletteras med kemisk peeling. Efter en ljusbehandling behöver du använda krämer med hög solskyddsfaktor året om.

3. Kemisk peeling

Djupt sittande pigmentfläckar är svårbehandlade, men kemisk peeling kan ge resultat. Då används en stark lösning för att ta bort skadad hud. Efter en behandlig är ansiktet rött, känsligt och fjällar kraftigt. Undivk solljus helt under minst sex månader. Därefter bör du ha för vana att alltid skydda den behandlade huden med en hög solskyddsfaktor.


Fem krämer för att ta bort pigmentfläckar

1. Serum
Pröva ett uppljusande serum med verksamma ingredienser med ört- och jästextrakt, glykosamin och salicylsyra – många börjar se skillnad redan efter fyra veckor. Serumet fungerar även på akneärr och åldersfläckar. Clinique Dark spot corrector serum, 495 kr.

2. Ansiktsmask
Näringsrik och fuktgivande ansiktsmask som ger sammetslen hy med fin lyster. Regelbunden användning gör att antalet hyperpigmenterade celler minskar, med hjälp av exfolierande syror.
Bioline Primaluce exforadiance mask, 455 kr.

3. Punktbehandling
Har du mycket tydliga pigmentfläckar, punktbehandla dem. Den här gelen innehåller fruktsyror som löser upp döda hudceller samtidigt som lakritsrot skyddar mot att nya pigmenteringar bildas.
Exuviance Skin brightening gel, 399 kr.

4. Trestegs-system
Rengöring, ansiktsvatten och peeling fungerar som en trestegsraket till jämnare hudton. Salicyl- och mjölksyra ljusar upp fläckarna, C-vitamin och papain skyddar mot nya pigmenteringar.
Dermalogica Chromawhite tri-active cleanse, C-12 concentrate och powerfoliant, 840, 1065 respektive 920 kr.

5. Dagkräm
Len dagkräm med stabiliserat vitamin C som verkar hämmande på bildningen av pigmentfläckar. Fläckarna minskar successivt, effekt märks efter 6 veckors användning.
L’Oréal Age re-perfect Glow+Anti-spot, 210 kr.Så fungerar krämer mot pigmentförändringar

Dessa verksamma ingredienser ljusar upp fläckar och gör att de inte blir fler:

 • AHA- och BHA-syror – peelar huden.
 • Lakritsrot – hämmar melaninproduktionen.
 • Kojisyra och phytisyra – blockerar överproduktion av pigment.
 • A-vitamin – hämmar melaninproduktionen.
 • Mjölon – ger en jämnare hudton.
 • Mjölksyra – har utjämnande effekt.
 • Azaleinsyra – hämmar melaninproduktion.

amelia nummer 22 2012
amelia nummer 22 2012
Höstens finaste frisyrer - om amelias läsare får bestämma
Höstens finaste frisyrer - om amelias läsare får bestämma
ANNONS

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook.
Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Du kanske också gillar

ANNONS