6 vanliga relationsproblem i sociala medier – och så löser ni dem!

Hur du och din partner beter er på Facebook och Instagram kan snabbt bli till ett relationsproblem. Vi har pratat med samtalsterapeuten Charlotte Sander som ger sina råd om hur du kan hantera 6 vanliga "fällor".

 Charlotte Sander är samtalsterapeut på Relationsexperten.se.

Fälla 1: Din partner ägnar för mycket tid åt sociala medier

Relationsexperten: Man måste känna efter, hur mycket är det rimligt att hålla på med sociala medier, och sedan checka av med sin partner. Tala om att du känner dig undanskuffad, utan att gå till attack, ”Jag känner mig bortglömd när vi inte tillbringar tid ihop.” Visa förståelse, jag tror att det här kommer vi att prata mycket om framöver: att apparna är beroendeframkallande. Men sociala medier kan verkligen vara ett sätt att fly ifrån relationen också, det får man inte glömma.

Fälla 2: Din partner avslöjar mycket intima detaljer om dig och/eller barnen

Relationsexperten: Det får man absolut inte göra, det är faktiskt en kränkning. Personlig kan man vara då det handlar om sig själv, men om man är för privat så riskerar man att såra både sig själv och sin omgivning. Om det är en bild som du inte mår bra av, så bör partnern ta bort den direkt, och inte starta en debatt om vem som har rätt. Det handlar ju inte om rätt eller fel, utan din känsla för bilden.

Fälla 3: Din partner skryter på sociala medier

Du upplever att partnern skryter på sociala medier, om allt från materiella saker till hur bra förhållandet är.

Relationsexperten: Jag tror inte man ska tjata om det, men man kan ta upp och belysa det. Och sociala medier-världens reaktioner kan vara hårda, det kan bli en lärdom. Men man måste ha lite överseende, vi vill alla visa upp en framsida i de här sammanhangen. Även den mest ärliga har en tanke om hur personen vill framstå.

Fälla 4: Din partner visar inte upp ert förhållande lika offentligt som du

Din partner postar inte bilder av er tillsammans och är inte lika kärleksfull officiellt som du tycker att du är. När du skriver en smäktande kärleksförklaring, trycker din partner bara på ”gilla”.

Relationsexperten: Vad är det för bekräftelse man söker då, som man inte kan få i relationen? Om man inte kan ta att man bara får en lajk tillbaka, så ska man kanske inte syssla med sociala medier på det sättet.

"När man är för privat riskerar man att såra både sig själv och sin omgivning"

Fälla 5: Din partner avslöjas med en lögn genom sociala medier

Relationsexperten: Du ser att din partner spelar biljard med kompisar, via taggning, när partnern sagt att hen skulle skynda sig hem från jobbet. Experten: Är det satt i system så är det inte bra, för det bygger ingen tillit. Men man får också vara lite generös mot sin partner, ibland dyker det upp saker man inte har tänkt sig. Men man kan ju tänka ”Hur svårt är det att skicka ett sms och meddela det, egentligen?”, kompisen som var med hade ju tid att uppdatera i sociala medier.

Fälla 6: Du får reda på saker som händer i din partners liv genom sociala medier

Du får reda på saker samtidigt som alla andra – som att din partner ska resa iväg – när partnern statusuppdaterar.

Relationsexperten: Det är inte schysst, då har man prioriterat nåt helt annat än relationen. Man kan ju missa ibland, när man blir i gasen över något roligt. Men är du i en seriös relation, så utgår du från din partner som en bas, då känns det rimligt att checka med partnern först. Det är jättebra att göra något eget, men då planerar man in det tillsammans som par.