11-åriga Nathea hyllar sin syster Noelle – ”Om alla var likadana skulle inte världen vara en lika rolig plats!”

Har du på dig två olika strumpor i dag? Möt Nathea, 11-åringen som gjorde att "Rocka sockorna" spred sig som en löpeld över hela Sverige.

Nathea Anemyr, elva år, tog förra året initiativ till uppropet ”Rocka sockorna” och skapade ett event på Facebook med orden: ”Jag är tio år och min storasyster Noelle har Downs syndrom. Min syster är annorlunda. Och hon är världens bästa storasyster”.

Gensvaret blev otroligt stort, med 89 000 personer som svarade att de skulle delta i eventet med att ta på sig olika strumpor. Över 23 000 personer gillar Facebook-sidan ”Rocka sockorna” och antalet tickar fortfarande på.

Foto: Privat

Varför ville du sprida ”Rocka sockorna”?

 – Jag tyckte att vissa sa taskiga saker om människor med Downs syndrom, som cp och mongo. Och det var på skolan det hände, så det var där jag ville göra något. Människor med Downs syndrom är väldigt glada och underbara. Olika är bra. Om alla var likadana skulle inte världen vara en lika rolig plats, säger Nathea till amelia.se.

Vad tycker du om att så många engagerar sig?

 – Det är verkligen helt fantastiskt!

Vad vill du säga till alla som är med och rockar sockorna? 

– Att de är jättebra!

Foto: Privat

Mamma Erica Rinaldo berättar mer ingående om hur det hela startade.

– Vi har rockat sockorna i flera år, men det är en grej som är vanlig just i den kretsen av människor med Downs syndrom. Vi brukar äta tårta och fira internationella Downs syndrom-dagen. Jag är väldigt stolt över att Nathea kände att hon ville att fler skulle känna till dagen, och hennes engagemang är verkligen så äkta. Hon har en genuin vilja att nå ut till andra med budskapet att alla är lika mycket värda, berättar Erica.

Varför tycker du ”Rocka sockorna” är så viktigt?

 – Det är viktigt för att förändra samhällets attityd mot människor som är annorlunda. Rocka sockorna är en motviktikt till den skrämselpropaganda som finns om Downs syndrom. Man tror att det är viktigt att ta bort allt som är annorlunda, och att världens ska vara perfekt, utan att se att se hur berikande det kan vara att leva med någon som har Downs syndrom och att de själva kan ha ett härligt, långt liv. 

Berätta mer om hur det är att ha ett barn med Downs syndrom!

– Barn med Downs syndrom är glada och väldigt kärleksfulla. Jag ska inte säga att det är problemfritt, men vilket barn är det? Noelle ger oss otroligt mycket glädje och har gjort att hela vår familj har vuxit. 

Tycker du att det kan finnas en dubbelmoral i att rocka sockor? Alla vill vara med och ha olika strumpor, men allt färre behåller ett foster som de vet har en extra kromosom?

– Jag kan känna att det är en helt annan debatt. Det är klart att det kan bli lite märkligt när vissa säger ”Olika är bra, så länge det inte är i vår egen familj”. Men jag ser det så här: Det är ett litet steg i rätt riktning att förändra människors syn på vad det innebär att ha Downs syndrom. Att vara med och rocka sockorna gör att man bidrar till att bryta ett stigma. Många har helt fel bild av vad det innebär. 

Hur kan ”Rocka sockorna” bidra till en bättre bild?

– Om man skrapar på ytan är det först och främst det som vi vill visa är att det inte är världens undergång att få ett barn med Downs syndrom, utan tvärtom kan vara något fantastiskt. Självklart ska man ha rätt att välja bort ett barn med Downs syndrom om man känner att man inte kan ta hand om det, men då ska inte beslutet vara baserat på rädslor och okunskap, eller tron att barnet inte är livsdugligt. Som det är i dag ger inte sjukvården rätt information om vad det är att ha ett barn med Downs syndrom. Om det kan hjälpa någon som står inför det svåra beslutet, att tänka att det inte är världens undergång att få ett barn med Downs, så blir vi glada. 

 

Foto: Privat

I år fick Nathea Anemyr två hederspris, ett från Glada Hudik-teatern och ett av Svenska Downföreningen.

 – Vi vill dela ut ett hederspris till Nathea för att visa uppskattning för hennes insatser. Med sitt personliga engagemang sprider hon budskapet om allas lika värde och att olika är bra. Vårt samhälle behöver fler som Nathea, säger Veronica Magnusson Hallberg, Svenska Downföreningens ordförande, på sin hemsida

 

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 22 000 andra och följ amelia på Facebook!

LÄS MER:

NUVARANDE 11-åriga Nathea hyllar sin syster Noelle – ”Om alla var likadana skulle inte världen vara en lika rolig plats!”
NÄSTA Får du tillbaka på skatten? Tjuvtitta redan nu!