Maria Sognefors: Den osminkade sanningen om amelias omslag

Prenumererar du på tidningen amelia? Då har du säkert märkt att det är något annorlunda med det senaste amelia-omslaget; Tv-profilen Carin da Silvas ansikte är osminkat. Det är ingen slump skriver amelias Chefredaktör Maria Sognefors.

Vad är skönhet? Det är en viktig och aktuell fråga som vi på amelia har blivit utmanade av Dove att slå ett slag för. Med sin kampanj #realbeauty vill Dove visa att vi kvinnor duger som vi är och nu har de bett oss att göra gemensam sak med dem.

Detta har vi hörsammat och under året kommer därför amelia och Dove tillsammans uppmärksamma detta på olika sätt i en artikelserie här på amelia.se och i tidningen amelia. Först ut är amelias Chefredaktör Maria Sognefors som ger sin syn på uppropet om naturlig skönhet, hur amelia som livsstilsmagasin förhåller sig till detta och varför Doves kampanj #realbeauty är viktig:

”Vi omges alla av ”fixade” och förskönade bilder – i reklamkampanjer, på snapchat, instagram, facebook och i tidningar. Och det är förstås inget fel på vackra bilder, men detta massiva flöde av retuscherade bilder riskerar att landa som krav på oss själva, en diffus men obehaglig känsla av att vi inte duger som vi är.

Jag är mamma till två killar på 5 och 7 år. Jag kan inte komma ihåg när jag senast sov en hel natt. Ofta har jag en liten fot som sparkar på mig under täcket, eller ett ledset barn som vaknar med feber mitt i natten. Alla dessa sömnlösa nätter försöker jag dölja med ett tjockt lager concealer och foundation varje morgon. Jag lägger ofta filter på mina selfies på instagram och facebook, eftersom jag egentligen känner mig piggare och vackrare inombords än vad mina trötta bilder visar. Är det fel av mig att göra så? Bidrar jag bara till ett ännu mer utseendefixerat samhälle?

Varumärket Dove driver kampanjen #realbeauty och utmanade oss att sätta ljus på hur kvinnor porträtteras i media. Vi på amelia jobbar hårt för att skapa en tidning som angår och inspirerar alla fantastiska kvinnor, oavsett kroppstyp, ursprung eller utseende. Men det betyder inte att vi är felfria och alltid gör rätt – amelia kan givetvis göra mer! Därför har vi valt att ha en osminkad omslagsbild på tvprofilen Carin da Silva i det här numret. För att få ögat att uppmärksamma skillnaden har vi placerat ett halvt omslag med makeup ovanpå den osminkade bilden.

Tillsammans med Dove vill vi med det här numret hylla den naturliga skönheten och uppmana alla kvinnor att se på sig själva med stolta ögon. Vi kvinnor behöver varken smink eller filter för att vara vackra, även om det lätt kan bli en vana att tänka så. Och det gäller även mig – personligen kommer jag att fortsätta använda både smink och filter, men jag tycker att frågan om skönhetsideal, och hur de påverkar oss, är viktig.

Ta gärna en stund, stanna upp och tänk efter hur påverkad du blir av att se så många fixade bilder, eller hur du påverkar andra med dina egna bilder. Det gjorde jag, och fick mig en rejäl tankeställare.”

 

Mer om Dove och #realbeauty kan du läsa här.

Så här kan det se ut bakom kulisserna inför en omslagsplåtning:

artikelbild-2000x1000

NUVARANDE Maria Sognefors: Den osminkade sanningen om amelias omslag
NÄSTA Ansök till Sveriges roligaste sommarjobb!