I annonssamarbete med ZENDIUM

10 saker du alltid lovar dig själv vid varje tandläkarbesök – men sedan glömmer bort

Du sitter där med munnen full av tandläkarsug och borrsurr. Och återigen ger du dig själv löften om nya och fräschare munvårdsrutiner. Nu är det dags! Från och med nu ska du börja ta bättre hand om din mun. Du ska helt enkelt bli din egen tandhygienist. Men likt en Alfons i vuxenskrud hör du dig själv säga ”Jag ska bara...” Här är 10 saker du alltid lovar dig själv när du kommer ut från tandläkaren, som du sedan glömmer bort, men som du faktiskt inte borde…

Använd en mjuk tandborste för bästa resultat.

 1. ”Tandtråd varje dag”
  Du styr stegen rakt mot närmsta apotek och inhandlar Tandtråden – din nya bästa vän. Ditt ömmande tandkött ska jubla! Från och med nu ska du minsann dra tandtråd varje dag. Hur svårt kan det vara?!
 2. ”Slut på småätandet”
  Tändernas fiende – det eviga småätandet. Ibland måste munnen få vila från socker och syror. Den där förmiddagsmackan, kakan till kaffet, smoothien på väg hem från jobbet och snacksandet före middagen – nu är de ett minne blott. I alla fall i någon vecka…
  drinking_juice_1000
 3. ”Ett tandkit på jobbet”
  Du ska ta med ett kit med tandborste och en tandkräm som innehåller milda ingredienser och utan skummedel till jobbet. Så att du till och med kan ta ett glas juice direkt efter lunchtandborstningen utan att den smakar bittert. Du kommer ha den fräschaste, och minst bittra, andedräkten på hela kontoret.
 4. ”2-minuters regeln”
  Kanske har du, i ärlighetens namn, slarvat lite under borstningarna. Ibland går det undan. Rekommenderade två minuter blir snarare 30 sekunder. Och hur länge sen var det som dina visdomständer fick sig en ordentlig borstning, egentligen…? Nu ska det börja borstas på riktigt, så som du fick lära dig någon gång i grundskolan. Munnen ska skyddas och stärkas så att hens naturliga försvar får alla förutsättningar att kontrollera placken. En tandkräm med ett enzym- och proteinsystem som ger saliven bättre förmåga att skydda munnen mot tandproblem blir ditt viktigaste inköp den här månaden.
 5. ”Hej tandhygienist!”
  Från och med nu är det regelbundna besök hos tandhygienisten som gäller. Hen ska få göra rent, avlägsna plack och massera tandköttet. En gång i halvåret, som rekommenderat. Minst.
 6. ”Hej då koffein!”
  Alla vet ju att kaffe och te sätter sina gulaktiga spår på tänderna. Därför ska kaffekonsumtionen minskas radikalt. Högst tre koppar om dagen. Men ingen får röra morgonkaffet! Eller eftermiddagskoppen. Eller 10-fikat, för att inte tala om kaffet efter lunchen, och…
 7. ”Välkommen lördagsgodis”
  Sockerkriget inne i munnen måste få ett stopp. Nu är det hög tid att införa lördagsgodis och en tandkräm som inte bara innehåller fluor som stärker tandemaljen, utan också tre enzymer som i samverkan med proteiner boostar munnens naturliga försvar och skapar ett naturligt skydd mot munvårdsproblem. Inga sura nappar på en onsdag, ingen måndagsglass. Nix! En dag i veckan får sockerkicken härja fritt och tänderna fajtas med godisbakterierna. That’s it.
 8. ”Ett lager med tandkräm”
  Du ska bunkra upp med ett lager av tandkräm i badrummet. Den bästa av tandkrämer, som är skonsam mot dina tänder och samtidigt stärker din mun. Tandkrämen med stort T med enzymer och proteiner som boostar munnens naturliga skydd aldrig ska ta slut. DEN ska alltid finnas hemma.
  Brett utbud av tandkräm.
 9. ”Munskölj varje dag”.
  Nu ska munsköljandet bli en del av den dagliga rutinen att stärka dina tänder och undvika hål. Det ska gurglas och spottas med (alkoholfria) enzymer och proteiner varje dag, även de allra stressigaste av morgnar. Så ska du bekämpa hål och tandköttsproblem samtidigt som du är skonsam mot din mun!
 10. ”Bara mjuk tandborste”.
  Vid varje tandläkarbesök pratar tandläkaren gott om mjuka tandborstar och vikten av att inte borsta för hårt. Varje gång tänker du ”det ska jag ha!”. Du ska införskaffa en snarast. Helt klart. Det lovar du dig själv.

Känner du igen dig lite för väl? Läs mer om tandborstning, munhälsa och hur du med enkla förändringar kan förbättra dina munhygien här.

NUVARANDE 10 saker du alltid lovar dig själv vid varje tandläkarbesök – men sedan glömmer bort
NÄSTA Semester i Göteborg – här är amelias göteborgsguide för hela familjen