Gabriella Ivansson är tvåbarnsmamman som tröttnade på hetsen kring Stureplan och hittade lugnet i den gamla bruksorten Höganäs i nordvästra Skåne. I sin nya blogg på amelia.se tipsar hon om hur man med enkla medel bygger upp en vardagsgarderob som funkar för alla tillfällen.

Det var när hon var gravid med sin andra son som Gabriella kände att hon fått nog av hetsen i Stockholm. Hon jobbade som VD-assistent och livet rullade bara på.
– Jag kände att jag inte orkade hänga med i tempot och ville komma ifrån den sociala kravstressen, berättar hon.

Längtar hem

Tillsammans med maken Fredrik flyttade hon in i en gammal fiskarstuga på stranden i Höganäs. Där kan hon promenera utan att möta en enda människa. Livet har fått ett helt annat lugn.
– Samtidigt älskar jag att åka till Stockholm. Det är jättehärligt att vara där. I ett dygn. Sedan vill jag hem!

Älskar att hjälpa andra

Hon har alltid haft ett stort intresse för mode och kläder.
– Alltid, alltid, alltid, utbrister hon.
Och hon älskar att hjälpa andra. Att gå igenom deras garderober, hitta nya sätt att kombinera basplaggen och få billiga plagg att se dyra ut.
– Ett misstag som många gör är att de helt går efter de stora kedjornas utbud. Istället bör man fundera över vad man själv passar i. Vad man bör lyfta fram och vad man kanske bör dölja.
Redan i dag har hon några kunder i sin närhet som hon hjälper. Det kan handla om att lägga upp ett klädesschema för affärsresan. Eller bara en helt vanlig garderobsrensning.
– Och det är inte bara kvinnor. Jag hjälper faktiskt även en man.

Shoppar på nätet

Shoppingutbudet i den lilla staden Höganäs är helt klart begränsat i jämförelse med Stockholm. Men Gabriella löser shoppingbehovet med att åka in till grannstaden Helsingborg, och ibland en dagstripp till Köpenhamn.
– Och så hänger jag en hel del på Tradera. Det är min räddning, säger Gabriella.
Dessutom har hon haft turen att lära känna ägarna till klädbutiker i Höganäs. Gabriella ägnar mycket tid åt att hitta inspiration på nätet och i tidningar. De lokala handlarna gör bra urval och tar ofta hem favoriterna. – Det är en perfekt lösning för mig, säger hon.

Bra på att kombinera

Trots det stora modeintresset är inte Gabriellas egen garderob som stor som man kanske kan tro. Däremot är hon väldigt bra på att återanvända och kombinera om sina basplagg
– Jag har två Filippa K-klänningar som jag kombinerar med olika skärp och smycken. Och ibland kanske en kavaj eller höga klackar.
På så sätt får hon en helt ny look med små medel och utan att det måste kosta. Det gäller att utnyttja basplaggen till max.
– Det är just det jag vill förmedla i min blogg. De enkla knepen.

Vilket är ditt livs bästa fynd?
– En kappa från Myrorna. En långhårig sak med cashmirkänsla. Jag köpte den för 300 kronor. 

Vilket är det dyraste plagget du köpt?
– Det är en lång, svart päls. Den använder jag varje vinter.

Har du inga ångerköp i garderoben?
– Nej, faktiskt inte. Jag är väldigt bra på att se på plaggen innan om jag kommer att trivas i dem. Jag gör nästan aldrig några felköp.

Vilka tre inköp är ett måste till sommarens garderob?
– Satsa på ett par ljusa Minnetonka-mockasiner. Det passar till allt: klänningar, långa kjolar, shorts. Och så ett par svepande, löst fallande sidenbyxor. Sist skulle jag satsa på något som jag själv letat efter i över 20 år: en riktigt bra vit t-shirt. Snart ger jag upp jakten och designar en själv!

Minns du någon riktig klädmiss som du gjort någon gång?
– Ja, ett bröllop för flera år sedan. Jag hade på mig en lång tunn kjol som hela tiden fastnade i klackarna. Dessutom hade jag låtit en frisör fixa mitt hår. Jag såg ut som Jerry Lewis. Har aldrig känt mig så fel. Man måste känna sig bekväm i det man har på sig. Först då blir man snygg på riktigt!

Missa inte Gabriellas blogg!
 

NUVARANDE Gabriella Ivansson bloggar om mode och kläder på amelia.se
NÄSTA Så använder du en qr-kod